Реклама / Ads
39| 27899 |05.10.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Експертът Георги Ангелов: Въглищните централи ще са резерв и балансьор. Перките, газът и соларите ги смачкаха

.
Георги Ангелов
Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв за електроенергия и да се включат при нужда, например зимата, обясни старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му идеята е те да не са основен източник на енергия, но да работят още 10-15 години.
 

Имаме 50% повече мощности. И най-студената зима може да изнасяме. Ако в Румъния е по-ниска цената, влиза у нас и обратно. Преди 10 години възникна проблемът. Ние не може да ги натоварим тези централи. Няма на кой да продаваме този ток. Вятърът, газа и соларите и перките смачкаха въглищата, категоричен бе по Нова телевизия Ангелов. Той даде пример с решение на проблема в Тексас, където са предпочели газа. "Къде са те сега, къде сме ние"?, попита експертът.

 

Ако имахме "Чаира", той купува ток и е като съхранителен център. Но се развали. Иначе той купува евтин ток сутринта и прави печалба. Сега трябва да ремонтираме "Чаира", обясни той.

 

Миналата година Германия рестартира  60 централи, но те работеха на 18 процента. Винаги трябва да имаш резерви, но не означава, че ще работят. Но трябва да имаш механизма да не изчезнат, посочи той.

 

Дългосрочните договори на централите  изтичат. Имаха такива и работеха на висока цена. Сега трябва да се съобразяват с пазарната цена. Трябва друг механизъм, за да не затворят изведнъж и да нямаме резервна система, обясни пак Ангелов.


Всички в България изграждат солари, но те работят през деня, затова ни трябва и вятърна енергия. Имаме 40 000 мегавата и всичко от солари. 5%  вятър. Но никой не ги изгражда В България, следва се някаква мода. По-трудно е с вятър..., обясни той.


Въглищните централи трябва да са студен резерв и да са балансьор, а не основен производител. В това е преходът, Но те няма да работят на 100% И този преход има много плаващи фактори. Ние им плащаме, за да са като резерв, каза като обобщение Ангелов.

 

Енергийният експерт и член на УС на „Свободен енергиен пазар”Виктор Минчев смята, че  спорът за въглищните централи в момента е повече политически, отколкото технически или енергетичен. „Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса „Марица изток-2”, което е много над това, което ни е нужно”, посочи енергийният експерт.


„Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкова конкурентоспособни с останалите източници на енергия, трябва да сме наясно, че това е заради целенасочена политика на ЕС. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата пак щяха да са един от най-евтините източници”, категоричен е икономистът Георги Вулджев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 16933 |04.10.2023 Проф. Николай Слатински: Седем стретегически важни и опасни асиметрии между Русия и Украйна . 15| 9708 |04.10.2023 Богословът доц. Костадин Нушев: Група митрополити в Светия синод са проводници на руско влияние . 9| 10976 |03.10.2023 Иво Беров: Вероятно следващите, които ще изнудват правителството, са ресторантьорите . 18| 16617 |03.10.2023 Явор Божанков: Чудих се защо “протестиращите” отказват среща с Денков. Снимката казва повече от хиляди думи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads