Реклама / Ads
5| 2624 |22.11.2022 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Трябват радикални мерки за модернизация на въоръжените ни сили

.
Димитър Стоянов
Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква предприемането на радикални мерки за модернизация на въоръжените сили на България, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран в сайта на министерството на отбраната (МО).

Изказването му е от участие в годишната конференция на АФСЕА, чиято тема е „Модернизация на въоръжението и техниката на Българската армия. Рестарт.“ Според него това трябва да бъде направено във възможно най-кратки и ускорени темпове.

По думите на министъра е време за отговорно поведение на всички институции и за стартиране на същинска модернизация.

 

„Основната задача, която си поставихме при встъпването в длъжност на служебното правителство, бе да дадем тласък на процеса“, каза Димитър Стоянов. Той подчерта, че вече е рестартиран проектът за бойна машина на пехотата, в Народното събрание е внесена програма за приоритетни инвестиционни разходи, очаква се скоро да бъде одобрен и договорът за придобиване на вторите осем изтребители F-16, се посочва в съобщението.

 

„Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт. Тя не завършва с придобиване на нови образци въоръжение и техника. Тя е и непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности по всички техни компоненти – доктрини, организация, подготовка, инфраструктура, инвестиции и във военнослужещите“, коментира Стоянов.

 

Във форума участваха и служебният министър на икономиката Никола Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В българската отбранителна индустрия работят над 70 хил. души, а секторът има важно икономическо и социално значение, каза Никола Стоянов. 

 

Параметрите на предвидените от Министерство на отбраната основни проекти за модернизация за периода 2022 г. – 2026 г. ще бъдат представени утре на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание, сочи проектопрограмата в сайта на парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2637 |22.11.2022 Димитър Манолов: С работодателите нямаме съгласие за минималната работна заплата . 17| 15454 |21.11.2022 Димитър Найденов: 40 минути Радев спори с Хр. Иванов за самолети. 90 сек. говори за съставяне на правителство . 4| 2964 |18.11.2022 Никола Стоянов: Тенденцията се обръща и инфлацията пада . 3| 2510 |16.11.2022 Димитър Стоянов: Рискове има за страната ни, но пряка заплаха - не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads