Реклама / Ads
16| 8796 |11.06.2021 НОВИНИ

Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Нужни са ни смели прокурори /обновена/

.
Да обясним защо и как ЕП може да е в полза на българските граждани, за да сме сигурни, че има върховенство на закона у нас. Имаме нужда от смели прокурори. Това каза главният европейски прокурор Лаура Кьовеши пред медиите, предаде журналистката Джесика Вълчева от Фрог нюз.
 

Кьовеши стартира своето изявление с думите:

 

Прокуратурата започна на първи юни да работи. Започнахме и да получаваме сигнали от частни лица и компании. Всички ще бъдат анализирани. Имам предвид европейските делегирани прокурори, част от прокуратурата.

 

Дойдох в София, за да се срещна с четирима прокурори, за да видя имат ли нужда от помощ в работата си. Това е част от работата ми. ЕП не е завършена - липсват ни шестима прокурори. Срещнах се с правосъдния министър Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев и с ВСС.

 

Очаквам че прехвърлянето на всички съществуващи дела ще стане скоро. Изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да отговорят. Корупция, злоупотреба с европейски пари, организирана престъпност и прочее. Нашите прокурори ще разследват независимо. Трябват ни хора с кураж и нямам съмнение, че ще намерим достатъчно кандидати, които да отговорят на това. Ако българите имат някакви данни, които да са ни полезни, могат директно да ни сигнализират. Всеки е равен пред закона и няма да разделяме хората, които разследваме .Само независима съдебна система може да установи равенство на правото. Имам послание към вас:  ЕП не е чуждестранна институция, а служи на европейските граждани. Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви.

 

Кьовеши отказва да даде коментар относно вътрешни дебати и конкретно отговор относно настоящи стигнали и разследванията.

 

При въпрос защо България е първата посетена държава и води ли страната ни по брой получени сигнали, европейският прокурор отговори: "Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук."

 

"Не става дума за доверие или лично отношение, а за правни задължения. С Гешев трябва да обсъдим някои неща. На база на казаното имаме конструктивно решение." - каза Кьовеши, но не даде коментар за това как ще процедира, ако има данни за извършено престъпление от държавния обвинител, тъй като става дума за частен случай.

 

"Получили сме сигнали от ОЛАФ. Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ не може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура" - добави Кьовеши.

 

Ще разследват и всички случаи от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институцията: "Да, ще разследване влиятелни, богати и опасни хора" - каза прокурорката.
 
А дали двойната подчиненост на делегираните прокурори притеснява Кьовеши - "Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос нямам. Никой не може да се намесва в работата им." - коментира тя.
 
"Във всяка членка имаме прокурори, които да правят разследванията. На централно ниво ще има мониторинг и ако се наложи, ще се дават инструкции Очаквам, че всички институции и граждани ще уважават тази независимост" - уточни Лаура Кьовеши.

 

"Ако някой се опита да се намеси в дейността ни, ще оповестя публично това. Ако някой политик се обади на някого, ще го оповестя публично" - заяви европейският главен прокурор.

 

Любопитно е, че от "Правен свят", сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона "Магнитски" - попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

 

"Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията" - сподели Кьовеши.

 

 Въпроса на „Свободна Европа“: С оглед на санкциите от САЩ, че Пеевски е могъл да попречи срещу криминални разследвания, обсъдихте ли с Гешев това? Вярвате ли на българската прокуратурата, че върши законосъобразно работата си?

 

Кьовеши отвърна: "Не съм разисквала конкретно производство. Присъствието ми тук беше да обсъдя за процедурата за избор на европейски прокурор и за техническата подкрепа. Нужни са ни асистенти и IT експерти, трябва да имаме разследващи полицаи. Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа".

 

Тя допълни още: "Би трябвало към нас да има очаквания, ще увеличим нивото на защита. Ще работим върху възстановяване на средствата. Като прокурори ние искаме да разследваме всички дела, но не можем. Ние сме ограничени. Имаме ясна представа за всички дела. Можем да свържем точките и да увеличим ефективността при трансграничните престъпения." - изясни Кьовеши.
 
"Както казах, не става въпрос за доверие или за лични чувства. Ние трябва да зачитаме закона по всяко време. Това включва и регламента на ЕП. Националните органи, когато имат информация за престъпление, те трябва да сигнализират. Качеството на една прокуратура зависи от независимостта, законодателните инструменти, човешките и финансови ресурси. Ако нямате добър бюджет, не може да сме ефективни. Зависи и от качеството на хората. Трябва да имаме независими и смели прокурори. Дейността ни зависи от сигналите и информацията, която получаваме. Ние трябва да разследваме престъпленията. Ако искате да блокирате работата на прокуратурата, това ще блокира системата на прокуратурата няма да може да се занимава с големи дела, а само с дребните. Трябва да преследваме големите трансгранични престъпления. Може да получаваме информация от всяко лице. Можем да разследваме сигнали, които дори вие журналистите отправите. Повечето от вас сте разследващи журналисти." - посочи прокурорката.
 

"Всеки гражданин може директно да сигнализира на ЕП, директно тук от София или в Люксембург. По отношение на делата очаквам всички те да бъдат прехвърлени, ние имаме задължителна юрисдикция. Всички национални власти трябва да изпратят делата си, за да бъдат оценени. Текущите случаи, които са регистрирани в държава-членка, те трябва да се изпратят към ЕП и ние да решим дали ще поемем работата по конкретни случаи. За нас е важно да не работим по дребни закононарушения, а по големите. Всички престъпления след 1 юни трябват бъдат разследвани. Имаме нужда от персонал тук и ни беше казано, че ще ни се окаже подкрепа." - конкретизира тя.


Относно разследваните случаи Кьовеши заяви: "Важно е да се разбере, че делата ще се разпределят на случаен принцип и няма да има човешка намеса. В този момент не зная дали прокурорите от България ще изпратят 10 случая и не зная в кой състав ще попаднат. Всеки състав трябва да разгледа случаите, но има и надзираващи прокурори. Те се грижат за това едно дело да не се разследва пет години и да се види какво точно се върши по него. При важни решения също ще бъде осъществен надзор."

 

На въпроса от ФрогНюз: Страшно много сигнали са постъпили в ЕП от България, споделете на какъв етап е тяхното разглеждане. Процесът е дълъг, можете ли да направите прогноза за финализирането им?

 

Кьовеши отвърна: "След 5 дни е много трудно да се оцени качеството на делата, които сме получили, не сме получили всички дела от България. Получили сме дела, по които някои граждани са използвали европейски средства. Очакваме да получим всички дела. За мен е много трудно да оценя периода от време, работим с 22 различни наказателни кодекса и 22 различи организации на наказателна и съдебна система. Има държави-членки със специализирани съдилища и без такива. В едни държави има две нива, в други три нива на обжалване . Продължителността на съдебната фаза зависи от сложността на делата. Едно дело може да приключи за 6 месеца при 5 свидетели или повече. Периодически ще публикуваме статистически данни."

 

"За пет дни сме получили над 300 дела. Няма да потвърждавам или отричам, че сме получили конкретно дело. Ако ви е необходимо обективно впечатление за българската прокуратурата, ще трябва да почакате. Не искам да обявявам публично числата. Трудно е да оценя дейността на един прокурор, получил няколко дела, които не съм прочела. Ако прочета дела от България, тогава мога да коментирам. Не мога да го направя без обективни критерии." допълни Лаура Кьовеши.

 

"Прокурорът не може да коментира текущи дела, защото има правила, по които се прави публично оповестяване. Може би понякога не самите прокурори, а полицията обявява пред обществото, че е започнало едно ли друго разследване. Когато се дава информация на обществото, би могло да се застраши изхода на това разследване. Не мога да коментирам сучващото се в европейска държава. ЕП няма да прави публично огласяване на дела"- каза Кьовеши.

 

Трудно ми е да коментирам корупция по високите етажи на държавата. Знам каква е ситуацията в България, Румъния и други държави-членки. След като бях назначена за европейски главен прокурор, първото което разписах е писмо, с което поисках информация, бе точно за такива случаи. За мен това беше важно, за да знам какви случаи ще постъпят в ЕП, както и да прогнозирам бюджета. Има големи разлики в държавите. В някои има 5-6, а в други има стотици разследвания. В някои държави волята за такива разследвания е била по-висока. Може би инструментариумът на правоприлагащите е бил по-различен. Сега с ЕП разликата между държавите се надявам да се елиминира във времето. Ще разследваме непрекъснато, щом имаме информация за криминална дейност след 2017 година. Всеки път, щом разполагаме с информация за престъпна дейност по нашата юрисдикция, ние ще разследваме. Надявам се да ми е полезно всичко, което съм вършила в предишно качество.
 
 
 
 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7973 |09.06.2021 Лаура Кьовеши пристига днес в България . 9| 3266 |02.06.2021 Лаура Кьовеши: Очаквам повече случаи от България . 16| 6099 |28.05.2021 Уволнените от ББР пропуснали срещата с министър Петков, защото не обичали да се снимат . 9| 4746 |13.05.2021 Американски учен предупреждава: Срещата с извънземните е скоро!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads