Реклама / Ads
11| 7005 |06.02.2020 НОВИНИ

Кьовеши се оплака в ЕП, че някои европейски държави спъват работата й

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Първата европейска главна прокурорка Лаура Кьовеши се оплака днес пред две комисии в Европарламента в Брюксел, че някои държави дискретно спъват нейната работа, за да не може службата й да заработи пълноценно още тази година.
 

Пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по бюджетен контрол тя разказа с какви трудности се сблъсква и колко много работа й предстои, но се въздържа да назове поименно държавите саботьорки, съобщи cross.bg.

 

„От първия ден, щом заработи службата, ще получим 3000 дела за злоупотреби с европейски средства и неплатени ДДС по международни сделки, а всяка следваща година ще се добавят още по 2000. В момента разполагам с 29 служители и 22-ма европейски прокурори, плюс 32 и ¼ делегирани национални прокурори", каза тя.

Четвъртинката прокурор много озадачи депутатите и тя поясни, че част от 22-те държави, които участват в Европейската служба на главния прокурор, не желаят да отделят прокурори само по европейски дела, а предвиждат делегираните към нея да разследват на половин щат и други дела, които не са свързани със службата. "Как може да се работи на половин щат, аз не съм виждала една четвърт прокурор, който сутрин да работи за нас, следобед за националната прокуратура и да се преценява на място кога да се явява по европейски дела и кога по национални", заяви Кьовеши.

Главният проблем, с който се сблъсква, е финансов. „Всяка година в ЕС се извършват трансгранични измами с ДДС за 30-60 млрд. евро. А не могат да се намерят няколко милиона за прокурорската служба, която ще бъде призвана да върне тези пари на европейските данъкоплатци", не скри огорчението си тя.

 

За да преодолее пасивната съпротива, Кьовеши е започнала обиколка в 22-те държави, присъединили се към службата й, като на седмица посещава две-три. Тя възнамерява да назначи навсякъде различен брой делегирани прокурори в зависимост от броя на делата. "Ако искаме да свършим сериозна работа от първия ден, трябва да започнем само с прокурори, работещи изцяло за нас и поне по двама от всяка страна", заяви пред евродепутатите Кьовеши.

 

Освен с неохотата на държавите да й съдействат, тя се сблъсква и с безразличието на Европейската комисия, която изпрати на заседанието представител без пряко отношение към темата. Той призна, че не е компетентен да се изкаже, и разгневи председателката на Комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер (Германия, ХСС), която поиска по-отговорно поведение на ЕК. Заседанието бе ръководено от българския евродепутат от ГЕРБ Емил Радев. В изграждането на Службата на европейския прокурор участват всички държави от ЕС без Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6741 |06.02.2020 Йончева към Лаура Кьовеши: Гарантирайте независимостта на европейските прокурори при разследвания, в които са замесени лица на висши държавни длъжности . 2| 5202 |06.02.2020 Корнелия Нинова разговаря с Лаура Кьовеши в Брюксел . 0| 3930 |06.02.2020 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3834 |05.02.2020 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads