Реклама / Ads
1| 3251 |01.10.2021 НОВИНИ

Кьовеши още чака кандидатурите ни за шестима европрокурори

.
Лаура Кьовеши
Европейската прокуратура все още не е получила официално шестте български предложения за делегирани прокурори, съобщава БНТ.
 

Преди три седмици Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет избра нови шестима кандидати, тъй като първоначалните предложения на страната ни бяха отхвърлени от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.


Днес Кьовеши направи отчет в Комисията по бюджетен контрол на ЕП за първите 4 месеца на функциониране на Европейската прокуратура.


Към момента институцията разследва 350 случая на съмнения за злоупотреби с евросредства за 4,6 милиарда евро. От старта на Европейската прокуратура на 1 юни досега са получени над 2000 сигнала за злоупотреби. Те идват от различни източници, като европейските граждани също могат да сигнализират за нарушения на сайта на институцията.


В Европрокуратурата участват 22 държави членки от ЕС, като те имат право на 140 делегирани прокурори. До момента са назначени 91. Словения е единствената държава, която все още не е предложила своите кандидати. Кьовеши посочи, че това затруднява много работата не само на място, но и на цялата институция.


Тя заяви, че макар бюджетът на Европейската прокуратура да беше увеличен три пъти за тази година, институцията има нужда от повече средства. От ЕК съобщиха, че са склонни за преразгледат бюджета, така че в бъдеще средствата да бъдат увеличени.


Припомняме, ВСС първоначално излъчи 10 кандидати за европрокурори през февруари месец тази година. Шестима от тях обаче бяха отхвърлени с обяснението, че не покриват критериите и нямат необходимия опит да заемат длъжността. От ВСС дори изразиха учудването си от така стеклите се обстоятелства, а посещението на Лаура Кьовеши в България имаше за цел да забърза процедурата по избори и предлагане на нови кандидатури, за да запълни страната ни квотата си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3000 |27.09.2021 ЦИК стартира приема документи на ИК за президентските избори. ГЕРБ чакат до последно . 5| 3202 |25.09.2021 Енергиен експерт: От януари не ни чака нищо добро. Парното скача . 3| 3492 |24.09.2021 АКФ със сигнал до Кьовеши: МЗ раздало дефектни маски и дезинфектанти на медици . 7| 4874 |14.09.2021 Прокуратурата на Кьовеши разследва измами за 4.5 млрд. евро, включително и у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads