Реклама / Ads
6| 5137 |29.05.2021 НОВИНИ

България отказва квотата си от прокурори срещу корупцията с европари

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура започва работа във вторник, 1 юни, без България да е запълнила квотата си от 10 делегирани прокурори, които да работят на местна почва по делата за крупни злоупотреби с евросредства, пише EURACTIV.
 

До това се стигна, след като европрокуратурата отхвърли 6 от десетте български номинации. След първата порция отхвърлени номинации в средата на април Кьовеши изпрати писмо на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че очаква нови. Членовете на колегията, председателствана от главния прокурор Иван Гешев, прие писмото й само за сведение и реши да чака решението и за висящите към онзи момент кандидати за български делегирани прокурори.

 

На 7 май станаха ясни окончателните резултати – одобрени са само 4 от десетимата магистрати, предложени от България. Шестима се отхвърлят с мотива, че не отговарят на критериите да заемат длъжността. Оттогава обаче темата не е влизала в дневния ред на прокурорската колегия.

 

България не губи правото си по всяко време да издигне нови кандидатури, но засега изглежда, че не бърза или не иска да го прави, т.е. не приема за спешна нужда да осигури повече разследващи срещу корупцията.

 

От държавите от ЕС, които участват в европрокуратурата, само Финландия и Словения не са изпратили предложенията си за делегирани прокурори. Въпреки това наднационалната структура започва работа на 1 юни. Тя ще се занимава с данъчни измами за над 10 млн. евро, пране на пари, корупция и т.н.

 

„Европрокуратурата може да започне работа и без словенските делегирани прокурори, но това означава, че нивото на защита на финансовите интереси на ЕС ще намалее в Словения“, обяви Кьовеши в специално изявление.

 

Тя допълва, че явната липса на сътрудничество на словенските власти с ЕППО сериозно подкопава доверието в ефективното функциониране на системите за управление и контрол на европейските фондове в Словения.

 

Словенският правосъден министър подаде оставка, след като правителството отказа да изпрати в Люксембург номинираните от прокурорския съвет делегирани прокурори, анулира процедурата за избор и стартира нова.

 

На 1 юни португалският правосъден министър Франсиска Ван Дунем, зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, министърът на правосъдието на Люксембург, където е базирана прокуратурата, и представител на ЕП ще се срещнат с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те ще имат онлайн среща с всички европейски прокурори, делегираните прокурори и служителите на ЕППО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3473 |29.05.2021 Димитър Данчев, БСП: България имаше нужда от голямата лява коалиция . 5| 3457 |28.05.2021 Радев в Рим: За българските проблеми ще си говорим в България . 2| 3122 |27.05.2021 Калоян Паргов: БСП трябва да представи пред обществото левия разказ за бъдещето на България . 6| 3209 |27.05.2021 Заев скочи срещу България: Нарушавате Договора за приятелство и добросъседствo

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads