Реклама / Ads
23| 10468 |21.02.2023 НОВИНИ

Българските прокурори на Кьовеши напускат един след друг

.
Лаура Кьовеши
Още един български европейски делегиран прокурор се маха от европрокуратурата - Елена Попова. Преди да стане делегиран прокурор преди година, тя беше спецсъдия. При закриването на спецсъда Попова беше преместена в Административния съд в София и сега, напускайки европрокуратурата, ще се върне там.
 

Очаква се тази седмица служебният министър на правосъдието Крум Зарков да информира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за оставката на Попова. Само преди месец това се случи с Бойко Калфин. Той напусна службата при европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), след като спечели конкурс там.


Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура - за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.


Попова и Калфин не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов). В края на м.г. колегата им Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и е почти сигурно, че ще бъде избран. Изслушването на кандидатите е тази сряда.


По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.


Че позицията на европейски делегиран прокурор не е достатъчно привлекателна, личи от поредния, трети опит, да бъде запълнена българската квота, когато не се появи нито един кандидат.


Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие нова процедура за запълването на българската квота. Първоначално тя бе от 10 прокурори, но миналото лято Кьовеши настоя за увеличаването й на 15 заради сериозното натоварване. Това сериозно натоварване обаче засега не е довело до особени резултати. Засега са известни две условни присъди по дребни казуси, пише още "Сега".


Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Колегиумът на Европейската прокуратура обаче все още не се е произнесъл по тези кандидатури, а предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни квотата си от 15 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5853 |18.02.2023 Велизар Шаламанов: Българските С 200 и С 300 са крайно необходими на Украйна . 8| 4581 |17.02.2023 Кьовеши разкри: България замесена в схеми с данъчни измами за 40 млн. евро . 11| 4271 |16.02.2023 Част от българските евродепутати не подкрепиха резолюцията на ЕП за военна помощ за Украйна . 5| 4100 |16.02.2023 Скопие непреклонно: Българските клубове да сменят имената си, ако искат да работят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads