Реклама / Ads
8| 5851 |08.05.2015 НОВИНИ

Джамбазки: Македония върви по сръбски, а не европейски път

.
Ангел Джамбазки
За мен събитията в Македония не са изненада. Ситуацията в страната в продължение на 9 години не се подобрява. Държавата не върви по европейския път, а се придържа към политиката на Сърбия. При това положение беше нормално напрежението да избие. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки по БНТ.
 
Никола Груевски си е устроил една малка диктатура заедно със своите роднини, посочи той.

Според журналиста Красимир Узунов, който гостува в същото предаване, Груевски е узаконил кантонирането на страната. Виждаме, че напрежението нараства само в Източна Македония. Тоест това, което започна Бранко Цървенковски някога сега вече е узаконено. Тази вечер се очакват в протеста да се включат освен Скопие и градовете Битоля, Куманово, Кавадарци, Щип, Струмица. „Западна Македония не протестират”, отбеляза Узунов. Той уточни, че за Груевски проблемите са започнали от последните парламентарни избори, когато на втория тур на изборите Социалнодемократическият съюз на Македония, най-голямата опозиционна партия е отказала да влезе в парламента.

„Генезисът на сегашния проблем започва от февруари. Тогава започва една полицейка операция, която се казва „Преврат”. Полицейска операция, в която трябваше да задържат Зоран Верушевски – бивш шеф на управлението за Държавна сигурност, после в Агенция за разузнаване и контраразузнаване – недобър приятел на България, защото там трябва да бъдеш антибългарин, за да работиш, но Верушевски бе обвинен в опит за преврат, заедно с него беше обвинен и Зоран Заев, който беше кмет два мандата на Струмица и който е председател на Социалнодемократическия съюз на Македония. В резултат на това Зоран Заев обяви, че ще извади секретни записи от Македония. Това са записи, които са правени по поръчка на Груевски и на неговия първи братовчед Сашо Миялков, който е син на Йордан Миалков”, обясни Узунов.

„Сега обаче е от тези записи са подслушвани всички най-важни хора в Македония, тоест съпоставяме ситуацията България – Македония и почнем да правим паралели там, ако слушат едни 1000 човека няма никакъв проблем да се контролира целият бизнес и цялата политическа система. След това в резултат на тези разкрития Зоран Заев започна да обявява секретни разговори - разговорите на американските посланици, на българските посланици”, коментира още той.

По думите му именно последното, което е излязло след разсекретяването им е за убийството на Мартин Нешковски, който е убит от полицай. Убийството е станало през юни 2011 г. „Тогава се празнуват последните избори. Той е симпатизант на ВМРО – ДПМЕ – и него го убива човек, който служи в специалната част „Тигри”, който по това време трябва да бъде в Куманово, но е докаран от началника на личната охрана на Груевски”, посочи Узунов. Той уточни, че младото момче е искало да се качи на сцената, да ги поздрави. „Те го убиват – на другия ден полицията казва, че няма нищо. Сега от секретните разговори, които са разсекретени вътре има разговор между Груевски и Гордана Янкуловска, която казва – нямаме документи как да ги прикрием. Тоест този човек, който е трябвало да бъде в Куманово, а се оказва в Скопие и нямаме заповед, той къде да се намира. Това нещо стана причина да излязат 3000 души в Македония пред събранието. Полицията използва шокови бомби и водни оръжия през нощта. Има 40 ранени демонстранти, полицаи и журналисти”, завърши Узунов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6073 |06.05.2015 България и Македония заедно в Деня на храбростта на гробището в Ново село . 10| 4826 |25.04.2015 Станишев: България винаги е подкрепяла Македония за член на ЕС . 4| 4474 |17.04.2015 Македония подпали България . 11| 4566 |17.04.2015 Джамбазки: Активната избирателна регистрация елиминира фантомите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads