Реклама / Ads
0| 2300 |01.08.2024 НОВИНИ

Джартов за пожара край Струмяни: Все още не можем да бъдем спокойни

.
Източник: личен архив
Все още не можем да бъдем спокойни. Специално тук в община Струмяни, в посока Цапарево, в голямата част фронтът е овладян, но имаме едно място, което в момента не може да достъпим. Не бихме искали да бъдем предварително твърде редостни", заяви пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, цитиран от "Фокус".
 

По думите му и вчера в късния следобед са имали добри новини, след което вятърът отново е разпалил пожара и не са могли да го овладеят. "Основната причина е, че просто няма достъп. Наистина е долу, почти на нивото на реката, продължава да духа вятър. Така, че все още е рано да сме твърде спокойни и обнадеждени. Работи се много. Днес работиха, както служители на пожарната, горски, местната власт, доброволци, военни. Има достатъчно екипи, но все пак вече имаме доста научени уроци от пожари, които въпреки че сме се справили много добре, независимо от това, вятърът просто ни създава много проблеми", допълни Джартов. 







Той посочи, че хеликоптерите помагат пожарът да не се развива неконтролируемо и особено да не навлиза там, където има борови масиви. "Има още много работа през днешния ден. Това е към момента – имаме едно критично място, което създава проблеми. Просто, защото не може да го достъпим като площ. Като фронт е малко", каза още Джартов.







По думите му за пожара в Славянка в момента работят двата самолета от Швеция, които са успели да пристигнат днес по-рано и са започнали работа. "Основно по източния фронт. По западния имаме поне един самолет на колегите от Гърция, който помага. Имаме и наземни екипи на пожарна, горски, военнослужещи, така че се работи и там. Все още е рано да говорим за овладян пожар. Всяка вечер, след като направим анализ как се развиват съответните пожари, пренасочваме ресурс или изискваме допълнително. Краят на деня за нас е водещ. Винаги може още летателна техника. За момента не очакваме друга. В рамките на пожароопасния сезон. Има разпространение при пожара на Славяна, но е бавно", каза още Джартов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2339 |01.08.2024 Грузинският министър-председател зове за рестартиране на отношенията със САЩ . 1| 2353 |01.08.2024 Нов пожар пламна край Благоевград! Огън гори между Стара Кресна и симитлийското село Сенокос . 1| 2279 |01.08.2024 Фрагменти от свалени дронове раниха бивш руски депутат, превърнал се в яростен критик на Кремъл . 1| 2250 |01.08.2024 Депутатите решиха да се създаде е-система за медици в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads