Реклама / Ads
6| 9163 |16.05.2024 НОВИНИ

"Джебчиите винаги са с крачка напред!" Вчера са откраднати стоки за над 35 000 лв., жалват се търговци пред ФрогНюз

.
Източник: БГНЕС
Търговците сигнализират за сериозен ръст на кражбите в магазините за облекла у нас, говори се за пандемични размери. И въпреки, че повече от магазините вече са вложили хиляди левове за охранителна техника и персонал, джебчиите винаги са с крачка напред. Само вчера в магазин за техника в Пловдив са откраднати стоки за над 35 000 лв., научи ФрогНюз. Крадците са непълнолетни момчета, а във въпросната верига са на отчетност, защото ги идентифицират за 60-и път. Въпреки това полицията нехае.
 

"Става въпрос за организирани престъпни групи, които имат създадени канали, по които работят. Продават стоките в специално създадени за това групи в социалните мрежи, работят и по поръчка. Чували сме за групи във Facebook, а в TikTok дори има такива, които са кръстени “Крадени стоки”. Да кажем някой иска да си купи дреха на “Армани” и му се доставя на цена доста по-ниска от нормалната".

 

Това обясни пред ФрогНюз председателят на Българска ритейл асоциация Венцислав Николов.


.

"Крадците са изключително изобретателни. Купуват магнити от “Али баба”, които свалят защитните устройства на стоките, слагат фолия във чантите, за да не ги хващат антените, ползват и заглушители на самите антени. Един човек застава на входа на магазина и заглушава антените, докато другите крадат".


"За съжаление, органите на реда доста през пръсти си вършат работата, когато става въпрос за подобен вид кражби. Дори мога да кажа, че с нежелание се подхожда в такива случаи. Така например в Пловдив имаше заловена група, която е откраднала стоки за 7 хиляди лева, това е цена на едро, не на дребно в магазините. Полицията ги е хванала, разпознали са ги, но отказва да образува досъдебно производство, с презумпцията, че било за първи път и били с чисто минало", разказва председателят на Българската ритейл асоциация".







"Джебчиите не са от ромски произход, изглеждат като нормално и добре облечени български граждани. 

Когато говорим за кражбите от обикновените хора, става дума за тийнейджъри, които искат да блеснат пред групата, пред класа, но този вид престъпление вече не са толкова много, споделя още той.


.
Снимка: БГНЕС

 

Аксиния Баева е изпълнителен директор на фирма, която продава спортни облекла. Пред ФрогНюз тя разказа, че във всеки магазин процентът кражби е различен, като за някои от фирмите той е драматичен.

 

"Когато говорим за по-малка фирма, загубите само за един магазин може да бъдат огромни", обясни тя.

 

"Загубата на Sport Depot за миналата година е над 200 000 лв. Проблемът е драматичен, защото се изисква допълнителна инвестиция, най-малко за персонала. Аз съм извършила сериозни инвестиции в нашата фирма, и кражбите са минимализирани. Наели сме допълнително персонал, който е назначен за наблюдаване на пробните, имаме и изключително богато видеонаблюдение, като за тази цел има хора, които се занимават само с обслужването на това видеонаблюдение. Въведохме и бонус-кражби. Раздаваме бонуси на служителите, които са заловили крадците. В момента бюджетираме и въвеждане на камери с лицево разпознаване. И въпреки, че контролът непрекъснато се увеличава, крадецът е винаги с една крачка напред".  


"Те се чувстват безнаказани, освен това могат без проблем да си закупят магнит, който маха алармите". 


И Аксиния Баева потвърди, че става въпрос за организирани престъпни групи. 


“Някой например подготвя сектора на Nike с най-скъпите неща, които може да вземе и след това с определен софтуер заглушават системите за защита, аз няма как да се справя с това. За миналата година ръстът на кражбите е със  70% спрямо по-миналата.”, оплаква се изпълнителният директор на въпросната фирма за спортни стоки.





Баева разказа, че нейни колеги търговци в магазин за техника от Пловдив са й споделили,  че вчера от техния обект са откраднати стоки за над 35 000 лв. Крадците са непълнолетни момчета, като във въпросната верига са на отчетност, защото ги идентифицират за 60-и път. Въпреки това полицията нехае,  “чакали ги да навършат пълнолетие”, споделя Баева.  


.
Снимка: Pixabay


"Единственото, което искаме е полицията и прокуратурата да си свърши работата и кражбите да не се приемат за маловажни. Ако е дребна кражба, да се наложи по-леко наказание, не може да се каже, че е маловажна и изобщо да не се образува досъдебно производство. Най-малкото може да има обществено полезен труд. Когато не са пълнолетни и не могат да ги съдят, да ги вкарват да работят. Аз вярвам, че правилата само така могат да бъдат спазвани, когато някой е убеден, че се контролират", категорична е Аксиния Баева.  

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9647 |16.05.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Националистическата реторика на Фицо е куха - не дава алтернатива. Ще има по-тежко напрежение в словашкото общество . 1| 2657 |16.05.2024 Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общински съветник . 1| 2774 |16.05.2024 Отворени покриви и бутнати стени: Задържаха варненски "баш майстори", измамили десетки . 8| 2534 |16.05.2024 "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads