Реклама / Ads
29| 4350 |20.12.2020 НОВИНИ

Джеймс Пардю за шпионския скандал с Русия: Нормално е, България е член на НАТО

.
Джеймс Пардю
Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО - САЩ. След като САЩ четири години загърбваха конфронтацията с режима на Путин, руското разузнаване напоследък стана все по-агресивно в събирането информация срещу членове на НАТО.
 

Това заяви пред “Дойче веле” бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю по повод последните скандали с Русия. ФрогНюз припомня, че то идва на фона на решението България да изгони Василий Сазанович, военно аташе на Москва в София по обвинения в шпионаж. Това се случи и след кибератаката срещу редица американски институции. За нея пряко бе обвинена Русия. 


Според ДАНС, прокуратурата и външното ни министерство Сазанович е осъществявал разузнавателна дейност на територията на страната ни от 2017 до днешни дни. Събирана е била информация за числеността на разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.


Ето и какво каза още Пардю пред “Дойче веле”: 


Руски официални лица обвиниха България, че изпълнява поръчки на други държави. Очевидно имат предвид САЩ. Смятате ли, че София действа по поръчение на Вашингтон?


Не знам дали българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск.


Как очаквате да се развиват отношенията между България и САЩ под управлението на новия президент Джо Байдън? Какво, според Вас, е отношението на новата администрация към Бойко Борисов и ГЕРБ?


Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп. Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5720 |07.11.2020 Джеймс Пардю: Жалко ще е България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС . 14| 6969 |31.10.2020 Почина най-добрият Джеймс Бонд: големият сър Шон Конъри . 22| 10575 |18.09.2020 Татяна Дончева: Пардю да каже на подходящите хора, че Борисов е минал границата . 31| 9482 |16.09.2020 Джеймс Пардю пред Politico: Системата в България потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads