Реклама / Ads
32| 5724 |07.11.2020 НОВИНИ

Джеймс Пардю: Жалко ще е България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС

.
Джеймс Пардю
Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз докато Северна Македония се опитва да получи членство. Но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им
 

Това каза бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю пред БНР в коментар на отказа на българското правителство да приеме преговорната рамка за Скопие. По думите му той много би искал да види отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. "Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес.", заяви Пардю.

 

"Съединените щати ще бъдат вече видимо по-ангажирани с Европа, както и с НАТО. А България има глас и на двете места. Смятам също, че и балканският регион ще усети по-голям интерес от Вашингтон. Джо Байдън познава Балканите още от началото на войната в Босна и е добре запознат с проблемите в региона. През годините на Тръмп, освен странното нещо, което Ричард Гренел направи в Косово, Съединените щати бяха вдигнали ръце от балканските политически проблеми. Това ще се промени и ще е в интерес на България. Тя трябва да наблюдава и да участва по подходящ начин.", заяви дипломатът в отговор на въпрос какъв съвет би дал на  управниците ни.

 

Пардю коментира и обвиненията във военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу лидерите на освободителната армия на косовските албанци, включително подалия оставка президент Хашим Тачи.

"Имам голям опит с Косово. Още от 1998-а. Виждал съм много неща. Познавам Тачи много добре, също и някои други, още от тогава. Не съм запознат с подробности от обвинителния акт срещу него. Но това е въпрос на правосъдие и вместо да се осланям на лична преценка, ще оставя съдебната система да си свърши работата. Да видим какво ще излезе накрая.", сподели той.

 

Бившият американски посланик коментира настоящото противопоставяне межд България и Северна Македония с думите:

"Мисля, че има опасност и двете страни да направят голяма грешка. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка."

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз докато Северна Македония се опитва да получи членство. Но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им.", допълни той.

 

Пардю коментира и изборите за президент и Конгрес на Съединените щати. Въпреки поляризацията между противниците и привържениците на президента Доналд Тръмп, демокрацията победи, твърди дипломатът.

 

"Когато Тръмп говореше за "американска касапница", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че именно той беше "американската касапница". Той нанесе повече щети на американската демокрация от когото и да било. Според мен тази "касапница" свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за следващите 4 години.", коментира дипломатът.

 

"Демократите може и да загубиха няколко места в долната камара, но не загубиха мнозинството си там. Дали ще имат контрол и над Сената най-вероятно ще бъде определено чрез балотажи за две сенаторски места в началото на януари. Но нека предположим, че не успеят. Това наистина би ограничило възможностите пред Байдън да прокарва с лекота вътрешнополитическата си програма през Конгреса. Каквото и да постигне при такова положение, ще е много трудно. Защото Мич Макконъл е много твърд лидер на републиканците в Сената и няма да е лесно Байдън да се договори с него по съществени въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени.", каза още Пардю.

"Байдън ще има възможност - също както Тръмп - да променя някои неща чрез укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва много пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат влияние, е външната политика. Президентът има огромна власт в тази област. Както и за националната сигурност.", допълни още той.

 

На въпрос дали мисли, че ще се стесни атлантическия алиан Пардю отговори:

"Според мен, едно от първите неща, които би направил Байдън като президент, ще е да се види с демократичните ни съюзници в Европа и в Азия, за да им гарантира, че сме решени да запазим сътрудничеството си с тях. Това ще е една от големите промени - Байдън ще се опита да възстанови отношенията, които Тръмп обтегна толкова много през четирите си години в Белия дом. Смятам също, че Байдън ще е много по-склонен да подкрепя ООН и другите международни институции."

"Нека да отбележа, че ние - Съединените щати, и най-близките ни европейски партньори, не винаги сме били на едно мнение за всичко. През годините сме имали спорове по множество въпроси, но винаги сме ги преодолявали заедно. И съм убеден, че ще върнем към практиката на основата на добра воля да решаваме проблемите помежду ни. Като в едно семейство на западни демокрации. Не смятам, че Тръмп е успял непоправимо да разруши тази връзка."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6972 |31.10.2020 Почина най-добрият Джеймс Бонд: големият сър Шон Конъри . 31| 9487 |16.09.2020 Джеймс Пардю пред Politico: Системата в България потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции . 20| 7004 |12.09.2020 Арман Бабикян: Още един ден, в който Борисов си мисли, че е на власт...Колко жалко . 18| 9289 |22.08.2020 Н. Слатински: Жалко е, че проф. Знеполски говори като перестройчик и реакционер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads