Реклама / Ads
0| 3488 |23.10.2019 НОВИНИ

”Джи Пи Груп” се отметна, все пак ще строи тунела ”Железница”

.
Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Това съобщават тази сутрин от Агенция ”Пътна инфраструктура”.
 

До започване на реконструкцията обаче не се стигна лесно и проектът претърпя неуспешен "опит" за смяна на избрания изпълнител - консорциум около известната строителна фирма "Джи Пи груп". През есента на 2018 г.  фирмата обяви сама в официално изявление, че се оттегля от спечеления два месеца по-рано търг. 

 

Тогава излезе разследване на сайт "Биволъ", свързано с работата на "Джи Пи груп" и злоупотреба с европейски средства. Държавата се разтресе от скандала и ръководството на компанията обяви, че се отказва от проекта с мотива, че  заради започналите проверки има реална опасност да не бъде спазен графикът за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.

 

Малко по-рано през същия ден пък лично премиерът Бойко Борисов даде нареждане на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да намери начин да извади "Джи Пи груп" от всички проекти с европейско и държавно финансиране.


Така, въпреки всички публични опити за разграничаване от евентуалните злоупотреби, не е ясно защо компанията е ревизирала "отказа" си от участие, нито как е спазен призивът на Бойко Борисов фирмата да бъде оттеглена от търгове с държавно или еврофинансиране.   Върховният административен съд дори излезе с решение, в което обясняваше, че няма никакви доказателства, че компанията се е отказвала от проекта.  Едно обаче е ясно - "Джи Пи Груп" започва днес реконструкцията. 

 

Иначе самото строителство на тунела е разделено на три отделни части, обясняват днес от АПИ - тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

 

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.


Избраният изпълните - консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018", основна част, от който е "Джи Пи Груп", ще получи от държавата малко над 185 млн. лв. за работата. 

 

Другият участък, който влиза в плановете за реконструкция - преди тунела, пътувайки от София към Кулата, пък ще бъде строен от друга позната компания, чест изпълнител на обществени поръчки - Главболгарстрой. Стойността на този договор е малко под 30 млн. лв. 

Третият участък - този след тунела, който е с дължина от 1,4 км, ще бъде реконструиран от "ПСТ Груп" - бивша компания от бизнес-кръга на Васил Божков, в момента свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Този проект е оценен на почти 18,5 млн. лв. 


Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5273 |12.09.2019 Собственикът на ”ТАД груп” с ново обвинение - за ОПГ . 0| 4535 |12.09.2019 Съдът пак ще решава за ареста на шефа на ”ТАД Груп” . 3| 4331 |03.09.2019 Пак оставиха в ареста шефа на ”Тад Груп” . 7| 4944 |09.08.2019 Прокуратурата вади на показ нова порция материали срещу ”Тад груп”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads