Реклама / Ads
1| 2538 |18.04.2024 НОВИНИ

На Джон Малкович му хареса у нас: Прави кастинг на актьорите от Народния театър

.
Източник: личен архив
Днес приключи кастингът на прочутия актьор Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър.
 

Малкович ще постави като режисьор спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през м. октомври 2024 г., а премиерата ще се състои през м. ноември на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

 

Сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията на над 30 европейски филма и театрални постановки. Той също взе участие в провеждането на кастинга и се срещна с различни технически и творчески екипи в Народния театър.

 

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон.

 

Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий.





Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

 
Режисьорът Джон Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2793 |18.04.2024 Архимандрит Никанор: ПАСЕ призна Руската църква за инструмент на кремълската пропаганда. Това ще се отрази на избора за нов глава на БПЦ! . 0| 2331 |18.04.2024 Внимавайте! Измамници се представят за служители на БНБ . 0| 2374 |18.04.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 18 април . 3| 2293 |18.04.2024 Грузия се бори за европейския си път срещу копие на закона на Путин за чуждестранните агенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads