Реклама / Ads
0| 2681 |22.10.2022 НОВИНИ

Джорджа Мелони получи мандат за съставяне на правителство

.
Джорджа Мелони получи мандат за съставяне на правителство в Италия и стана първата жена премиер на страната. Лидерката на “Братята на Италия” избра екипа на своя кабинет, поставяйки началото на най-дясното правителство на страната след Втората световна война.
 

Нейното правителство - 68-ото в Италия от 1946 г. - ще замени администрацията на Националното единство, ръководена от бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, който присъства на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в петък в едно от последните си действия като министър-председател.

 

45-годишната Мелони назначи Джанкарло Джорджети от партията “Лига” за свой министър на икономиката и каза, че външното министерство ще отиде при Антонио Таяни от “Форца Италия”. Общо девет министерства бяха раздадени на политици от “Братята на Италия” и по пет на “Лигата” и “Форца Италия”, като на технократите бяха дадени още пет поста в кабинета.

 

Новото правителство ще положи официално клетва в събота сутринта, след което следващата седмица ще бъде изправено пред вот на доверие в двете камари на парламента.

 

Въпреки че процесът на съставяне на нова администрация беше бърз за италианските стандарти, той разкри напрежението в коалицията. Силвио Берлускони, лидер на “Форца Италия”, се опита многократно да подкопае авторитета на Мелони. Той очаквано не пое роля в кабинета.

 

Лидерът на “Лигата” Матео Салвини, чийто авторитет бе подкопан от сравнително слабото представяне на партията му на изборите, ще бъде министър на инфраструктурата.

 

Сред другите висши постове в кабинета, вътрешното министерство отиде при Матео Пиантедоси, кариерен държавен служител без партийна принадлежност, а министерството на отбраната - при Гуидо Крозето, един от основателите на “Братята на Италия”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2626 |21.10.2022 14 млрд. лв. за седем години ще получи България по ОП . 1| 7158 |20.10.2022 Вежди Рашидов с емоционална реч, отказа да е пръв сред равни, получи признание от всички . 2| 2798 |18.10.2022 Украйна получи два милиарда евро финансова помощ от Европейския съюз . 2| 3459 |14.10.2022 Проблеми в крайнодесния рай на Джорджа Мелони. Ще има ли кабинет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads