Реклама / Ads
2| 2834 |19.05.2021 НОВИНИ

Днес става ясна цената на машините за гласуване

.
Росица Матева
Днес се очаква по-голяма яснота за цената за доставка на машините за изборите. Най-вероятно ще са необходими около 300 броя за вота в чужбина. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева в ефира на БНТ. Вече беше изчислено, че транспортирането и хартиените бюлетини ще струват около 57 милиона лева.
 

"Централната избирателна комисия трябва да вземе решение, в което много ясно да бъде посочено кой има право и как да прави това видеоизлъчване или видеозаписване. Всъщност трябва да се прецени къде ще се излъчва, кой ще има право да го прави. Ако се заснема - този материал къде ще се съхранява. Това нещо трябва да бъде описано в решение", заяви Росица Матева. По думите ѝ сумата, отпусната за предстоящите предсрочни парламентарни избори, е малко по-малка от тази, която беше предвидена в бюджета на ЦИК за изборите на 4 април.

 

Росица Матева обясни, че от предишната план-сметка не са използвани всички средства.

"За медийни пакети сме предвидили дори малко повече от предвиденото на 4 април. Неизразходваните средства се връщат в бюджета", добави Росица Матева.

По думите ѝ сега за ЦИК са предвидени 7 700 000 лева, които включват възнагражденията на секционните избирателни комисии, на районните избирателни комисии, допълнителните лица, които се назначават в ЦИК по време на активен период, за разяснителна кампания, за обучение, за отпечатване на хартиените бюлетини.

 

"След като установим колко машини ще ни бъдат необходими, ще трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства, както и сума за логистиката на машините - за транспорта им в страната и в чужбина. Поискани са справки колко избиратели има в отделните секции в страната и дали на места, където те са много над 300, е подходящо да се предвидят две или три машини, така че да е спокоен изборният процес", каза още Росица Матева.

 

Тя предположи, че за страната може би няма да се наложи допълнително закупуване на машини, а според предварително проучване, за чужбина може би ще са необходими около 300 машини. "Не е ясно в колко избирателни секции в чужбина ще бъдат подадени повече от 300 заявления. Трябва да предположим каква ще е бройката", допълни Росица Матева.

"Освен това в Община Благоевград предстоят частични избори за 7 кметства, насрочени за 27 юни. За там са необходими 150 машини. Трябва да се предвиди, че е възможен и балотаж. После софтуерът на тези машини трябва да бъде преинсталиран, за да е подходящ за парламентарните избори. Това е свързано отново с логистика", каза още Росица Матева.

 

Тя съобщи, че ЦИК ще назначи по своя преценка РИК-овете, защото е факт, че има разногласия. По думите на Росица Матева от 31 районни избирателни комисии съгласие има само в 4 или 5.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 3866 |16.05.2021 Вежди Рашидов не бил предател. Оставал в ГЕРБ заради „трудния момент“ . 3| 3608 |16.05.2021 Тежко остава състоянието на Владимир Каролев . 1| 3008 |16.05.2021 Валежи и гръмотевици днес, има условия за градушки . 7| 3768 |14.05.2021 Владо Каролев - опериран по спешност. Състоянието му остава тежко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads