Реклама / Ads
5| 4794 |09.11.2009 НОВИНИ

Днес световните лидери стават берлинчани

.
Стената с предупредителен надпис: Внимание, сега напускате Западен Берлин
20 години след падането на стената обаче много граждани от източните германски провинции все още се чувстват втора ръка.
 

Берлин отбелязва днес 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, исторически факт, поставил края на Студената война и предизвестил обединението на Германия и на Европа.

В Берлин се събират лидери от цяла Европа и на четирите велики сили, окупирали Германия след поражението й във Втората световна война през 1945 г. - САЩ, Русия, Великобритания и Франция, отбелязва Франс прес.

Около 100 000 души ще се съберат вечерта при Бранденбургската врата, символа на Берлин, където допреди 20 години минаваше Стената. Тя бе издигната през 1961 г., за да се попречи на гражданите на комунистическата Източна Германия да бягат на Запад.

В тържествата ще участват руският президент Дмитрий Медведев, последният съветски лидер Михаил Горбачов, френският президент Никола Саркози, бившият полски президент и бивш водач на синдиката Солидарност Лех Валенса, канцлерката на Германия Ангела Меркел. В Берлин ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов. Той ще се включи и в официалния прием, даван от германския държавен глава в двореца „Белвю" в Берлин.

Ангела Меркел ще даде гала вечеря на гостите си от чужбина в канцлерството, съобщава АФП.

На свой ред държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи в Берлин призив към световните лидери да срутят стените на 21 век.

20 години след падането на стената обаче много граждани от източните германски провинции все още се чувстват втора ръка заради равнището на безработицата, което при тях е по-високо, заради заплатите, които са по-ниски. Икономическите трудности накараха много млади източногерманци да се преселят на запад или да станат привърженици на крайната десница. Много германци от Запада пък се дразнят от астрономическата цена на обединението на 3 октомври 1990 г., което се оценява на 1500 милиарда евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4669 |02.11.2009 Я. Стоилов: Червените лидери не са на дневен ред . 1| 4387 |19.10.2009 Министерски станции стават болници за народа . 2| 4656 |13.10.2009 Костов и Димитров застават зад Фандъкова . 0| 5063 |15.09.2009 Петима полицаи рекетьори остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads