Реклама / Ads
12| 4037 |14.06.2023 НОВИНИ

До дни става ясен списъкът със съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори

.
До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори. МВР трябва да определи кои ще са разследващите полицаи със заповед на министъра.
 

Това обяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов. 

 

Славов коментира още и решението на Висшия съдебен съвет да отстрани главния прокурор от поста му предсрочно като допълни, че наследникът на Гешев трябва да бъде определен от пленума на ВСС. 

 

“Не е моя работа да казвам кое да е това лице, важното е да няма никакви съмнения по отношение на интегритет и професионализъм, за да започне да връща доверието в институцията”, посочи Славов. 

 

Той коментира и, че в комисията LIBE са били много изненадани, че главният прокурор Иван Гешев сам е решил да ходи в Страсбург при висяща процедура по неговото отстраняване. 

 

Припомняме, че ВСС гласува освобождаването на обвинител №1 в негово отсъствие, след като Гешев отпътува за Страсбург. Изслушването му пред комисията LIBE продължи около 20 минути като още не е съвсем ясно какво точно е разказал главния прокурор пред евродепутатите. Беше обаче дадена заявка за “бомбастични разкрития”.

 

“Създаде се усещане, че той едва ли не е бил длъжен да отиде, нищо подобно няма”, коментира правосъдният министър.

 

“Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията - имаше право да бъде изслушан за половин час, а приключи за 15 минути. Министерството на правосъдието имаше право да бъде изслушано за около половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, за да запозная членовете със заседанието на ВСС и аргументите, разказа Славов.

 

По думите му важно е да не се създава внушение, че има нови доказателства и ще се правят чутовни разкрития. 

 

“Ако наистина се разполага с тези факти, те да бъдат изнесени и да има обвинителни актове, каза министърът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2752 |14.06.2023 Отстраненият от поста си Гешев застава пред правната комисия в НС . 0| 3018 |14.06.2023 Остава в сила бедственото положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново . 6| 3218 |13.06.2023 Адв. Петър Славов: Големият въпрос е какво става след Гешев, ще има ли нов Гешев или Пешев . 0| 2581 |13.06.2023 Доц. Даниел Смилов: Няма политически и конституционен аргумент за оставането на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads