Реклама / Ads
4| 2137 |11.10.2024 НОВИНИ

Добра новина за Украйна: Берлин обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за нападнатата страна до края годината

.
Германският федерален канцлер Олаф Шолц Източник: БГНЕС
Германският федерален канцлер Олаф Шолц днес обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна до края годината, като подчертва, че това трябва да бъде сигнал за руския лидер Владимир Путин, че Западът няма да спре подкрепата си за Киев, съобщи Ройтерс.
 

Помощта ще бъде съвместно отпусната с Белгия, Дания и Норвегия. Доставката ще включва още системи за противовъздушна отбрана, танкове, бойни дронове и артилерия.

 

"Това е ясно съобщение към (руския президент Владимир) Путин – че печеленето на време няма да проработи. Ние няма да спрем нашата подкрепа за Украйна", категоричен бе Шолц по време на срещата си със Зеленски в Берлин.





Федералният канцлер остро осъди и руските нападения срещу гражданска инфраструктура в Украйна, които, по думите му, целят да пречупят съпротивата на населението срещу инвазията на силите на Москва.

 

От своя страна Зеленски благодари за подкрепата на германските власти. „Германия помогна на нашата страна повече от всички други със системите за противовъздушна отбрана“, отбеляза Зеленски по време на срещата. „Това са фактите. И тя (Германия) спаси живота на хиляди украинци, като даде на градовете и селата ни защита от руския терор“, уточни той.

 

Украинският държавен глава определи като „безценни“ противовъздушните оръжия „Гепард“ и системите за ПВО „ИРИС-Т“ (IRIS-T) и „Пейтриът“.

 

Германия е вторият по големина дарител на военна помощ за Украйна след САЩ, но канцлерът Шолц засега се въздържа да изпрати на Киев ракети с дълъг обсег „Таурус“.





По време на срещата украинският президент представи пред Шолц и плана си за победа във войната като същевременно продължи да настоява да му бъдат предоставени ракети с дълъг обсег, с които да извършва нападения дълбоко в руската територия.

 

Подробностите за плана му не бяха оповестени публично. Официален представител на САЩ по-рано го описа като преработено искане за повече оръжия и премахване на ограниченията за използване на ракети с голям обсег.

 

Двамата държавни лидери бяха единодушни, че Русия следва да участва в мирна конференция, за да бъде постигнат справедлив и траен мир в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2205 |11.10.2024 Доц. Красен Станчев: Руската икономика в края на тази година ще бъде около 10 пъти по-малка от европейската . 2| 2152 |11.10.2024 Харис и Тръмп са наравно в 7 ключови щата, които вероятно ще определят изхода от президентските избори . 3| 2149 |11.10.2024 Проф. Тагарев: Няма пряка опасност за националната ни сигурност. Бежанските потоци са хипотетични към този момент . 16| 2638 |11.10.2024 Аламанов: Маг-Ясновидка срещу НПМГ. Сега разбирате ли, че ако не гласувате, зомбирани депутати приемат глупости?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads