Реклама / Ads
4| 3957 |24.08.2021 НОВИНИ

Доброволец: Нямаше нито един пожарникар на втория ден при огъня край Югово

.
Източник: архив
На вторият ден от пожара край Югово нямаше нито един пожарникар. Пуснаха хеликоптер, който не е специализиран и с това се гордеят всички. Няколко институции си направиха пиар.
 

Този хеликоптер, обаче го нямаше в разгара на пожара. Гори планината и вертолетчето си беше в базата заради бюрократщина. В България има 7000 пожарникари, на което ние им плащаме. И тях ги нямаше. Не виня обикновения пожарникар. Но него ги нямаше.

Това каза по 7/8 ТВ доброволецът по гасене на пожари Васил Ганев. Проблемът е огромен и това е премълчавано. Знаете, че пожарникар ни управляваше. У нас няма техника. Трябва да имаме минимум два специализирани хеликоптера. И когато има огнище, те трябва да го удавят.

 

 А ние гледахме с жалост и тъга. Такова нещо се гаси по три начина-с хеликоптер, но ударно и без почивка. Тук работеше от 4 до 6. Вторият начин е с много мощни помпи и мобилен агрегат. Изгражда се бенд и оттам се помпа вода. Този пожар го гледахме как се разраства, а той не е като този в Калифорния. Край Югово тлееше ниско дни наред. И никой не взе решение да се блокира и да се приключи. Ние доброволците това правихме.

 

Жалко е, че половината Родопа е засаждана от хора. И така се оставя да обгорят огромни Балкани.  Къде беше пожарната от цяла България?! Това е фундаментален въпрос. Ние направихме просека, просто да защити селото, а не да локализираме пожара. Сега 12-ти ден продължава да тлее. Иглолистната гора има доста смола и лесно гори. Може гората да се разпали от светкавица или от човешкия фактор. Защо трябва да се молим за дъжд, за да се потуши пожара?! 70 процента от Българи са гори и планини. Не можем така да оставим България да гори?! А ние се радваме на един армейски хеликоптер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3338 |20.08.2021 Панайотов: Нито водим, нито имаме право да водим преговори за покупката на изтребители . 2| 6801 |16.08.2021 Янкулов: Гешев нямаше проблем с Конституцията, когато ходеше лично на конкретни акции срещу битовата престъпност . 1| 4043 |13.08.2021 Ревизията на Румен Спецов включвала период, в който той не е нито управител, нито собственик . 8| 4947 |13.08.2021 Кирил Петков: Нито един от язовирите в тежко състояние не е сред ремонтираните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads