Реклама / Ads
0| 7739 |04.12.2023 НОВИНИ

Докъде ще стигне разширението на третата линия на софийското метро?

.
Има регулационни планове за още една спирка на столичното метро по бул. Черни връх, която да стига до Студентски град. Това заяви изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. За проекта обаче се чака финансиране.
 

"В момента правим проучване и имахме предварително гледане на регулационния план по бул. "Черни връх" да продължи още една спирка, пресичаща "Симеоновско шосе" и продължаваща до Студентски град. Остава да се довършат инженерните мрежи към него, за да мине за официално гледане", каза Братоев в ефира на БНТ.

 

Разширението на третата линия на метрото, което стартира преди седмица, ще се строи 3 години и 9 месеца. Ще се изградят 350 паркоместа на буферни паркинги, посочи още той.

 

"Строителството на новата трета линия включва изграждането на второто разширение на Линия 3 през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" до зала "Арена София", бул. "Цариградско шосе" и Окръжна болница", обясни Братоев.

 
"Участъкът през "Слатина" е дълъг близо 6 км. и на него ще бъдат разположени шест станции. Трасето започва от ул. "Шипка", където при изпълнението на централния участък на Линия 3 в зоната на Военна академия бе изградена голяма трапецовидна шахта с дължина 60 м за отклонение на линията. След това трасето продължава под парка на Военна академия, по ул. "Гео Милев", жк "Слатина", бул. "Асен Йорданов" и достига до бул. "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим", каза още той.


Технологията на новата линия на метрото от "Окръжна болница" до бул. "Ситняково" е комплексна, тя няма да има негативни последици върху инфраструктурата на София, няма да има слягания и деформации, допълни Братоев.

 

"Важността на един участък от метрото се определя от пътниците, които пътуват по линията. Този ще обслужва над 750 000 пътници, което е средното натоварване на линиите на метрото. Ще минава и през територии, които не са добре обслужени транспортно", обясни изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД.


По думите му изграждането ще отнеме 3 години и 9 месеца, а първата копка беше преди една седмица.

 

Той обясни, че за проекта на метрото са участвали 14 фирми. Тези, които са спечелили обществените поръчки, са се подбрали по най-добри цени.

 

"Спечелиха с добри цени и доказани технически условия. Важно е да отбележа, че ще се изградят общо 350 паркоместа на буферни паркинги", каза Братоев.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8378 |04.12.2023 Не се блъскайте: Ако искаме да влезем в Русия, ще декларираме лоялност към Путин . 15| 6404 |04.12.2023 Проф. Екатерина Михайлова: Нямам обяснение защо пришпорват гласуването на промените в Конституцията . 6| 3921 |04.12.2023 Без изненади: БСП ще подкрепи Радев срещу Украйна . 2| 4021 |04.12.2023 И ГЕРБ против "неадекватната позиция" на Радев и ветото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads