Реклама / Ads
10| 6861 |02.08.2021 НОВИНИ

Доклад: Коронавирусът е изтекъл от китайска лаборатория, където е разработван, за да заразява хора

.
Преобладават доказателствата, че вирусът, който предизвика пандемията от Ковид-19, е изтекъл от изследователски обект в Китай. Това се казва в доклад на републиканците в САЩ, публикуван днес, предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че американските разузнавателни агенции не са стигнали все още до същия извод.
 

В доклада се говори за предостатъчно доказателства, че учените от Института по вирусология в Ухан, подпомагани от американски експерти и от китайски и американски правителствени средства, са работили, за да модифицират коронавирусите, така че да заразят те хората и подобни манипулации не могат да бъдат скрити.

 

Членът на Камарата на представителите на американския конгрес Майк Маккол, който е най-високопоставеният републикански представител в комисията за външни дела на Камарата, публикува доклада, изготвен от републиканците в тази комисия. В него се призовава за двупартийно разследване на произхода на коронавирусната пандемия, отнела живота на 4,4 милиона души по света.

 

Китай отрича генетично модифициран коронавирус да е изтекъл от института в Ухан. Редица експерти подкрепят тази теория, но без да има доказателства за нея. Пекин също отрича твърденията за опити за прикриване на произхода на пандемията. Според други експерти пандемията е била предизвикана от животински вирус, който вероятно е бил предаден на хората на животински пазар близо до Уханския институт по вирусология.

 

Смятаме, че е време напълно да изключим пазара като източник на вируса, се казва още в доклада на републиканците от комисията в Камарата на представителите. Смятаме също, че преобладаващите доказателства показват, че вирусът е изтекъл от Уханския институт за вирусология и че това е станало някъде преди 12 септември 2019 г., се допълва в документа.

 

Докладът се позовава на нова и недостатъчно съобщавана информация относно протоколите за безопасност в лабораторията, в това число и искане от юли 2019 г. за 1,5 милиона долара за ремонт на системата за третиране на опасни отпадъци в института, която е била инсталирана преди по-малко от две години.

 

През април водещите американски разузнавателни агенции казаха, че са съгласни с научния консенсус, че вирусът не е човешко дело или плод на генна модификация.

През май президентът на САЩ Джо Байдън нареди на разузнавателните агенции да ускорят работата по търсене на произхода на вируса и да му докладват до 90 дни. Източник, близък до разузнавателните агенции казва, че те не са стигнали до никакъв извод все още по въпроса дали вирусът идва от животни или от Уханския институт, съобщава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2978 |08.06.2021 Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност . 12| 5303 |03.06.2021 Проф. Ива Христова: Коронавирусът ще опита да надхитри ваксините . 7| 3276 |11.05.2021 Нов доклад: Пазарът за контрабандни стоки в Западните Балкани е на стойност около 50 милиона евро . 16| 3444 |25.04.2021 Доц. Гломб: Нямаше грип, защото коронавирусът е по-приспособен към човешкия организъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads