Реклама / Ads
0| 2978 |08.06.2021 НОВИНИ

Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност

.
Богдан Кирилов Източник: стопкадър, bTV
Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите. Това коментира пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
 

„Няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от „АстраЗенека“, но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни той.

 

Според него обаче честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас, се забавя, а най-предпочитана била ваксината на „Пфайзер“-„Бионтех“.

 

От думите на Богданов стана ясно, че общото количество дози ваксини, които очакваме у нас е 13 млн., като активно се работи за намиране на възможност за дарение или препродажба. Засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

 

Кирилов коментира, че в момента има налични 3,8 млн. дози ваксини в страната, а са приложени 1,5 млн. дози.

 

„Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група“, увери директорът на ИАЛ.

 

Относно ваксинацията на деца, Кирилов коментира, че кратката характеристика на „Пфайзер“ вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

 

Що се отнася до предполагаемата трета доза, Богдан Кирилов каза, че се очакват първите резултати от клиничните изпитвания.

 

Той отказа коментар за решението директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев да бъде пенсиониран. Според Богданов професорът бил изключителен професионалист, който много уважава.

 

Кирилов уточни обаче, че до този момент Изпълнителната агенция по лекарствата комуникира успешно със зам.-министрите на служебното Министерство на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5854 |07.06.2021 Илиян Василев: Чорапът като започне да се разплита, спиране няма . 4| 4071 |07.06.2021 Част от пенсиите няма да бъдат увеличени . 4| 3638 |07.06.2021 Богдан Милчев: Започваме да мислим, че промяната в ръководството на АПИ не е промяна, а подмяна . 6| 6214 |07.06.2021 Иван Бакалов: Палачинката се обръща, ама го няма вече конфитюра, банкянският каквото можа, изяде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads