Реклама / Ads
8| 2887 |28.08.2024 НОВИНИ

Доклад на НОИ: Осигуровките трябва да се увеличат двойно, за да издържи пенсионната система

.
Източник: личен архив
Осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно, за да покриват разходите за пенсии. Това е сред констатациите в доклад на Националния осигурителен институт, с който се очертават прогнози за системата на общественото осигуряване до 2070 година.
 

В момента средната вноска за пенсия е малко над 16% от осигурителния доход. За да се издържа системата, реално необходимият дял е над 37%.

 

Прогнозите са, че през 2026 година ще достигнем рекордни нива на разлика между действителни и нужни осигуровки.

 

Осъвременяването на пенсиите по т. нар. швейцарско правило ще е с по-малък дял през следващите години. През 2024 г., те се повишиха с 11 на сто.

 

Догодина покачването ще е с под 9%, а от 2026 г. - с под 5 на сто. Така в дългосрочен план съотношението между средната пенсия към средния осигурителен доход ще намалее.

 
Макар и пенсионирана от дълго време, Лили Станоева продължава да работи, за да си помага финансово. Смята, че внесените от нея осигуровки не отговарят на това, което получава като пенсия.







„Инженер съм с 35 години стаж. Имах висока заплата, а ме пенсионираха с 350 лева. Това на какво прилича? Дошла съм тука на стари години да изкарам някой лев за хранене“, коментира Лили Станоева, пред bTV.

 

Именно чрез ниските си доходи пенсионерите усещат така наречената „обърната пирамида“ - когато твърде малко работещи издържат твърде много пенсионери.

 

„При обърнатата пирамида е все по-трудно човек да се пенсионира. Трябва да се пенсионира късно, а парите, които ще получава, ще изглеждат малко“, посочи икономистът Стоян Панчев.

 

В момента 100 работещи издържат 68 пенсионери. След 36 години на 100 осигуряващи се ще се падат по над 80 възрастни.

 

Анализът на НОИ посочва две възможни решения. Едното е осъвременяване на пенсиите само с процента на инфлацията, а не както е сега - с половината от нея и половината от ръста на средния осигурителен доход. Второто - с плавно увеличаване на осигуровките, което според НОИ би било непопулярно решение.







Според експерти увеличението на осигуровките би могло да подхрани сивата икономика или дори доведе до загуба на работни места. Така очакванията са, че пенсионната възраст ще се увеличава още.

 

„Много е вероятното да стигнем до момент, в който няма да разчитаме на пенсията си като основен доход, когато сме пенсионери. Пенсионерите след 20 години ще трябва да са приготвили други свои притоци на доходи“, каза още икономистът Стоян Панчев.

 

От Министерството на труда и социалната политика заявиха за bTV, че работна група анализира системата на задължителното пенсионно осигуряване. След това ще бъдат предложени и мерки за подобряването ѝ.

 

За последно пенсионните осигуровки са били увеличени през 2018 година с 1%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2479 |28.08.2024 България отново излезе на международните дългови пазари . 3| 2561 |28.08.2024 SpaceX отложи историческата си мисия - пак! . 0| 2684 |28.08.2024 Хеликоптер на въоръжените сили на Босна и Херцеговина падна в Ябланишкото езеро /видео/ . 0| 2483 |28.08.2024 Френско-руският милиардер Павел Дуров е предаден на съда в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads