Реклама / Ads
3| 2560 |28.08.2024 НОВИНИ

SpaceX отложи историческата си мисия - пак!

.
Източник: БГНЕС
SpaceX отложи за пореден път опита си за изстрелване на дръзка орбитална експедиция с изцяло граждански екипаж, който има за цел да осъществи първото в историята излизане в открития космос на частни лица.
 

Мисията Polaris Dawn, организирана от милиардера предприемач Джаред Айзъксман, трябваше да излети днес от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида, предаде АФП.

 

Но SpaceX обяви, че отлага плановете за изстрелване „поради неблагоприятни метеорологични прогнози в районите на пръскане на Dragon край бреговете на Флорида“, в съобщение в X.

 

По-късно Айзъксман добави, че тъй като космическият кораб няма да се срещне с Международната космическа станция и има ограничени консумативи на борда, прогнозата го ограничава особено много по време на прозореца за излитане.







„Към момента условията не са благоприятни нито тази вечер, нито утре, така че ще преценяваме ден за ден“, каза той.

 

Времето за следващото изстрелване може да се усложни допълнително от факта, че първата степен на ускорителя на друга ракета Falcon 9 на SpaceX, която изпрати в орбита партида сателити Starlink, се преобърна и експлодира по време на опита за кацане на чакащ безпилотен кораб.

 

Въпреки че приземяването на ускорителя е второстепенно съображение, възможността за повторно използване на цялата ракетна система е в основата на бизнес модела на SpaceX, а загубата прекъсна тригодишна серия от успешни приземявания на първата степен.







SpaceX обяви, че се отказва от изстрелването на следващия комплект сателити Starlink, докато прегледа данните.

 

По-ранният опит за изстрелване на Polaris Dawn във вторник беше прекратен поради изтичане на хелий по линията, свързваща кулата с ракетата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2681 |28.08.2024 Хеликоптер на въоръжените сили на Босна и Херцеговина падна в Ябланишкото езеро /видео/ . 0| 2483 |28.08.2024 Френско-руският милиардер Павел Дуров е предаден на съда в Париж . 3| 2354 |28.08.2024 МВнР: Изказването на Мицкоски поставя под въпрос европейската перспектива на страната му . 0| 2280 |28.08.2024 Официално: Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са кандидатите на БСП за български еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads