Реклама / Ads
0| 20562 |06.08.2022 НОВИНИ

Документ показа: Енергийното министерство в действителност затваря вратата за азерски газ

.
Документ показва, че Енергийното министерство, ръководеното от служебния министър Росен Христов, в действителност е отменило решението за промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би" - компанията, която оперира интерконектора с Гърция. Този документ идва на фона на опровержението от страна на ведомството, което определи като фалшива новината, че служебното ръководство е затръшнало вратата за азерски газ.
 

В протокола ясно се посочнва, че Христов в качеството си на принципал на Българския енергиен холдинг е разгледал решението от 22 юли за новите назначенията в "Ай Си Джи Би" АД. От енергийното ведомство обаче вчера разпратиха позиция, според която "няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на списването" и измиха ръцете си с Агенцията по вписванията. 


Заповед обаче има и тя потвърждава точно това. 


ФрогНюз припомня, че в статия на "Капитал" вчера бе посочено, че служебният кабинет на Румен Радев и ръководството на Министерството на енергетиката блокират стартирането на работата на интерконектора с Гърция, който трябва да докара у нас азерски газ. Според твърденията до тук се е стигнало след отказа да бъдат вписани промените в структурата на управление на "Ай Си Джи Би" - компанията, която оперира интерконектора. 


Решението за сертифицирането на "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор - едно от последните изисквания, за да започне въобще преноса на газ по интерконектора, бе взето в средата на миналия месец от енергийните регулатори на София и Атина. Бившият вече енергиен миинстър от кабинета "Петков" Александър Николов е одобрил промените и на Общо събрание на "Ай Си Джи Би" всички промени са приети и е избран Надзорен съвет. 


На 3 август - в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение.


В самото решение на енергийните регулатори на София и Атина има конкретни условия към "Ай Си Джи Би" и в него е записано, че те трябва да бъдат изцяло спазени. В противен случай настоящото решение за сертифициране губи действието си и ще се счита за отменено и дори могат да бъдат наложени санкции в съответствие с националните правила и законодателство. А това означава, че "Ай Си Джи Би" няма да може да започне търговска експлоатация на газовата връзка през септември и дори през октомври.


.
Решението, взето от служебния министър на енергетиката, с което разполагат от "Капитал"


Такова решение има, противно на казаното от енергийното министерство. То е подписано от Росен Христов на 3 август и е за отмяна на взетото решение по т. 2 на протокола. Контрола по изпълнението на взетото решение ще се осъществява лично от енергийния министър, става ясно още от документа. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3541 |05.08.2022 Енергийното министерство: Не е блокирана газовата връзка с Гърция . 0| 2996 |02.08.2022 ГЕРБ никога не били подписвали неизгодни за България договори и документи . 0| 3401 |28.07.2022 Кирил Петков: Енергийното министерство ще предложи договор за доставка на 7 кораба с втечнен газ . 0| 2745 |21.07.2022 Технически проблем временно спря издаването на документи за самоличност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads