Реклама / Ads
19| 17359 |12.01.2022 НОВИНИ

Шефът на КЕВР: Не желая да работя с новото правителство

.
Иван Иванов Източник: Youtube
Много съм доволен, че вдруги ден (четвъртък – бел.ред.), на заседание на комисията ще се разгледат правилата за избор на следващия председател и на член на комисията. Това означава, че процедурата тръгва и ако не до 31 януари, но надявам се до към 5-6 февруари ще бъда сменен. Защото когато премиерът казва, че няма доверие в КЕВР и не желае да работи с този състав, по подразбиране - с този председател, трябва да се има предвид и другата страна - че аз самият не желая да работя с тях, може би защото им нямам доверие.
 

Това каза във вероятно последното си интервю като председател на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

 

В началото на годината той бе атакуван от премиера Кирил Петков, който обвини Комисията за енергийно и водно регулиране във взимане на преднамерени решения за повишаване на цената на газа.

 

Пред Свободна Европа Иванов каза, че като служебен министър на финансите Асен Василев е поискал от председателя на независимата КЕВР да намали цената на газа с 20 на сто.

 

Шефът на КЕВР обясни, че България има договор за внос на по-евтин газ от Азербайджан, но не може да го достави, а причината за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него „е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани да се забави изграждането на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

 

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, обясни Иванов.

 

В края на декември премиерът Кирил Петков каза, че завършването на интерконектора е „въпрос на месеци“, но вече е ясно, че това няма да се случи до крайния срок 1 юли.

 

Днес Иван Иванов заяви, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за сертифициране на газопровода в КЕВР.

 

„Което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация“, обясни той.

 

Според председателя на КЕВР мораториумът върху цената на тока бил незаконен и не могло да се направи прогноза за поскъпването му след отпадането на ограниченията.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3064 |12.01.2022 Шефът на парламента показа положителния си тест . 10| 3740 |11.01.2022 Шефът на Пфайзер: Две дози не ви пазят от Омикрон . 5| 3905 |11.01.2022 Шефът на НОИ: Около 50% от пенсионерите у нас са ощетени . 11| 3256 |11.01.2022 И шефът на СОС е с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads