Реклама / Ads
0| 2935 |13.06.2022 НОВИНИ

За стабилност на доставките и добри цени ни трябват поне 2 дългосрочни договора за газ

.
Станислав Тодоров Източник: БГНЕС
„България трябва да сключи поне два дългосрочни договора за доставката на природен газ, за да гарантираме стабилност на доставките и добри цени за българските потребители“, заяви шефът на КЕВР Станислав Тодоров.
 

Той обясни, че в момента най-евтиният газ е този, който получаваме по дългосрочните договори. В случая става дума за азерския газ. Едновременно с това той призна, че през последните месеци неговата цена започва да расте.

 

Тодоров заяви, че азерският газ в момента е по-евтин от американския втечнен природен газ, а последният е малко по-евтин от руския.

 

„Абсолютно задължително е да си осигурим азерски газ“, подчерта пред БНТ председателят на КЕВР и заяви, че се очаква интерконекторът България-Гърция да заработи оперативно на 1 юли, както са заявили политиците.

 

Тодоров категорично се обяви срещу сключването на нов договор с „Газпром“, защото според него не можем да бъдем сигурни, че руският холдинг няма да го прекрати изненадващо, както направи през април. „Мое лично мнение, а не като председател на КЕВР, България не трябва да сключва договор с „Газпром“. Каквото и да договорим, то може да не е валидно на следващия ден“, заяви той.

 

На въпрос какъв газ внасяме, Тодоров отговори: „България в момента ползва газ, който е внесен за потребителите от „Булгаргаз“. Какъв е този газ е невъзможно да се отговори. Газът влиза от много точки, вътре има всякакъв газ – азерски, руски, втечнен“.

 

За да се подготвим добре за зимата отсега трябва да пълним само подземното хранилище „Чирен“ до 1 октомври.

 

„Без да се пропуска и един ден трябва да се напълва „Чирен“ с 15% до 1 октомври. В момента хранилището е запълнено на 23%, а трябва да се напълни на 100%“, каза Светослав Тодоров.

 

Той определи като спекулации твърденията, че ни очаква режим на тока, защото България произвежда два пъти повече електричество, отколкото консумира.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3042 |09.06.2022 Комисията по бюджет и финанси одобри актуализацията на бюджета на ДОО . 0| 3277 |09.06.2022 Кремъл не очаква ”Газпром” да спре доставките на други държави в Европа . 0| 2904 |08.06.2022 Правителството одобри промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж . 0| 3228 |03.06.2022 Окончателно! ЕС одобри отстъпката за България за петролното ембарго срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads