Реклама / Ads
3| 2977 |01.03.2023 НОВИНИ

Донев бори спекулата със специално координационно звено

.
Координационно звено ще контролира ценообразуването на храните у нас и ще бори спекулата. На негово чело е назначен служебният вицепремиер Христо Алексиев.
 

"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев по време на редовното правителствено заседание. 

 

Инфлацията при храните е чувствителен, дори “болезнен” по думите на служебния премиер въпрос за голяма част от хората у нас.

 

“Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция“, каза премиерът.

Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички".

 

Гълъб Донев допълни, че някои откровено са злоупотребили с темата като са си приписали заслуги за падането на цените, използвайки цената на сиренето, за да отклоняват или привлекат вниманието на публиката.

 

"Ще припомня какво казва народът ни в подобни ситуации - приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. В търсенето на решения разчитаме на партньорството на търговските вериги, с които не водим война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен. Ще отбележа, че напоследък забелязваме движения на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което лично аз разчитам като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените на храните в търговските вериги", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2821 |01.03.2023 ПП - ДБ прогнозираха, че с №12 ще победят на изборите . 4| 3066 |01.03.2023 ЦИК определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите . 0| 2966 |01.03.2023 Стават ясни номерата, с които партиите ще се явят на изборите . 16| 3578 |28.02.2023 Борисов не влизал в НС заради депутатския имунитет, уверява Румен Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads