Реклама / Ads
22| 4055 |28.05.2023 НОВИНИ

Донев пита кой имал интерес да няма редовно правителство. Как кой?

.
Служебният премиер Гълъб Донев отправи интересен въпрос в ефира на Нова телевизия - кой имал интерес България да не излъчва редовно правителство, избрано от Народното събрание. Как кой? Вероятно онзи, който назначава служебни кабинети в такава обстановка - президентът.
 

“Никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебно или редовно – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата й. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира Донев. 

 

Анализатори, пък и политически лидери са коментирали неведнъж през последните няколко турбулентни години у нас, че най-голям интерес от липсата на редовен кабинет има именно държавния глава Румен Радев, защото той е този, който излъчва служебно правителство, което да запълва отворилия се вакуум. Служебното правителство на практика отговаря единствено пред държавния глава, защото не е излъчено от редовно избран парламент. 

 

“Президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, той трябва да е убеден, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.  

 

Служебният премиер заяви, че Министерския съвет работи на “пълни обороти” и ще внесе в Народното събрание искане удължителният бюджет да бъде удължен още веднъж.  Причината е, че действието на закона за бюджета изтича на 10 юни. От решението на депутатите ще зависи какво ще се случи с пенсиите от юли месец. 

 

"След 10 юни отговорността е тяхна. Имат 10-12 дни. Отговорното е да приемат това, което ще внесе служебното правителство. Може бюджетът да се удължи с още 2-3 месеца до тогава, докато бъде сформирано редовно правителство със свои политики", каза премиерът.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2923 |25.05.2023 Любчо Нешков: Протестът на служителите на НОИ - звучен шамар за Гълъб Донев . 5| 4254 |25.05.2023 Смутена съм като гражданин! Вероника Имова пита кой накара членовете на ВСС да искат оставката на Гешев . 0| 2587 |25.05.2023 СГП извикала Борисов като свидетел по “БарселонаГейт”. Не го питали нищо ново . 0| 2610 |25.05.2023 Мигранти опитаха да нахлуят в България, щурмуваха турския ГКПП „Капъкуле“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads