Реклама / Ads
0| 4089 |14.09.2023 НОВИНИ

Допълнителни близо 500 места разкриват в кризисните центрове за пострадали от насилие

.
Допълнителни 453 места в кризисни центрове за пострадали при насилие ще разкрие държавата, стана ясно след среща при премиера акад. Николай Денков. От следващия месец пари от бюджета ще получават кризисни центрове  в Ямбол и в жилищен комплект „Меден Рудник“ в Бургас. Техният капацитет е съответно 12 и 15 места.

До края на тази година ще бъде разкрит нов кризисен център в Самуил, област Разград, в който подкрепа могат да потърсят 15 жертви на насилие. С държавно финансиране ще бъде увеличен капацитетът на кризисния център в Перник – от 16 на 40 места.

 

Решението на правителството идва на фона на зачестилите случаи на домашно насилие в страната. Днес дойде поредната фрапираща новина от Сандански, където мъж преби и подстрига жената, с която живее. Малтретираната жена е на 27 години. Побоят е станал през нощта на вторник срещу сряда. На сутринта пребитата и остригана жена е потърсила помощ от социалните служби в Свищов, от където са подали сигнала за домашното насилие до полицията.

В момента пострадалата се намира в кризисен център. 

 

В днешната среща при премиера Денков са участвали още вицепремиерът и министър на външните работи и Мария Габриел, която е председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на вътрешните работи Калин Стоянов, заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и на правосъдието Георги Николов.

 

Към момента кризисните центрове могат да приемат 321 пострадали. Целта е общият капацитет да бъде увеличен на 774 места – за 479 деца и 295 пълнолетни, заяви министър Шалапатова.

 

Общините трябва да планират разкриването им в бюджетите си. 

 

Първоначалната и адекватна реакция при случаите на насилие е най-важна, подчерта министър Стоянов. От МВР вече изготвят нови методически указания за действията на полицейските органи по Закона за защита от домашното насилие, с подробно разписани механизми за действие на всеки един етап от получаването на сигнала, посещението на място, разговора с пострадали, работата с извършителите и т.н. Според министъра на вътрешните работи се наблюдават значителен ръст на случаите на домашно насилие и трайно увеличение на образуваните досъдебни производства спрямо миналата година. Ще се направи анализ на причините.

 

Вече е започнало обучението на 40 педагогически специалисти от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО), които ще оказват методическа подкрепа за превенция на насилието и тормоза в училище. Подготвят се също 20 психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в сферата на киберсигурността и срещу насилието в интернет.  Подготвят се и законови промени с цел въвеждане на медиация на конфликти на регионално ниво с цел подобряване на комуникацията между образователните институции и родителите, особено в случаите, в които децата са жертва на проблеми между родителите.


Министерството на правосъдието (МП) работи по разширяване на възможностите за безплатна правна консултация за жертвите на насилие. Тя е регламентирана в меморандум за сътрудничество и партньорство между МВР, МП, Националното бюро за правна помощ и адвокатските колегии. 22 юристи от Софийска адвокатска колегия са изявили желание да се включат в списъците на Националното бюро по правна помощ през последния месец. Обсъжда се и увеличаването на работното време на Националния телефон за първична правна помощ, който министерството поддържа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4131 |14.09.2023 Дете е в тежко състояние след удар от влак . 7| 4673 |14.09.2023 Наш евродепутат стана войник, еврокомисар плете при речта на Урсула фон дер Лайен . 8| 4396 |14.09.2023 Освободиха ли Андрийвка? Властите в Киев и бойците на “Азов” в спор . 14| 4646 |14.09.2023 Популярният руски тиктокер Даня Милухин избяга в Дубай, за да не го вземат в армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads