Реклама / Ads
86| 10597 |27.04.2020 НОВИНИ

Доц. Атанас Мангъров: Не е вярно, че COVID-19 ни изненадва

.
Доц. д-р Атанас Мангъров
Нищо ново не съм научил, защото нищо ново няма при коронавирусите. Това е една типична инфекция, която се развива по един и същи начин. Не е вярно, че COVID-19 ни изненадва, това са опити да се прави нова имунология и нова епидемиология. Никъде не се е правило такова заграждане на хора, на които им няма нищо.
 

Това каза доц. д-р Атанас Мангъров в предаването "Лице в лице" по бТВ. Причините за световната паника около COVID-19 са „политически, икономически, но не и медицински“, смята Мангъров.

 

"Коронавирусите са известни отдавана, няма нищо ново, но ние изведнъж нещо ни стана, забравихме всичко, което сме научили и започнахме от нула. Самото показване на кадрите с лекари, които се чудят на кого да поставят респиратор беше целенасочено, хората да се плашат и се създава паника, което не е полезно за никого.", каза още експертът.

 

Според него Швеция ще се измъкне от кризата с най-малко последствия. В Швеция имам много хора, които са с хубави пенсии, те са на 70 - 80 години, отглеждат се при добри условия в специализирани домове. Когато там влезе вирус това дава своите резултати. В домовете за стари хора това често е причина за висока смъртност, обясни доцентът.

 

"Отдавна очакваме пик и камионите с трупове. До сега от вируса са починали 56 души, но до момента нямаме данни реално колко са заразени. До сега сме регистрирали хиляда и няколко стотин, със сигурност са много повече.", коментира броя на заразените у нас специалиста.

 

По думите му ние отказваме да разберем, че този вирус така или иначе ще се срещне с най-младото население, с децата, майките  и татковците. "Това са младите, здрави и силни хора, които ще преодолеят вируса. Опасното е когато  инфекцията тръгнео от към възрастните и болните, тогава ще е много по-драматично.", поясни той.

 

За разговора си с премиера Бойко Борисов доц. Мангъров сподели, че му е обяснил всичко, което той има кат опозиция и отстоява и публично. По думите му Борисов се е вслушал в някои от съветите му. Специалистът препоръча да се отворят освен парковете и спортните зали, басейни и местата за спортуване, защото там се събират здрави и млади хора, за които вирусът не е опасност. По същия начин де оставят децата да играят помежду си в парковете.

 

По думите на доц. Мангъров Щабът го е страх. „Това не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото те е страх да носиш отговорност, като не можеш да я носиш, иди си и нека някой друг, който може да я носи, иначе не си за тази работа“, заяви Мангъров по отношение действията на щаба.

 

Най-вероятно тази инфекция сама ще отшуми, защото коронавирусът не е пригоден да циркулира сред човешки, а сред животински популации, прогнозира лекарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4783 |23.04.2020 Ген. Атанасов: Притесняваме се, че ще има тежки злоупотреби с бюджетни средства . 12| 5980 |23.04.2020 Доц. Атанас Мангъров: Не е изключен втори пик на заболеваемостта . 8| 8927 |22.04.2020 Атанас Чобанов: Безрамно и нагло се лъже. Прави се реклама на Пеевски с повод и без повод . 33| 11467 |22.04.2020 Доц. д-р Атанас Мангъров: БПЦ беше най-адекватна. София не трябваше да се блокира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads