Реклама / Ads
4| 2539 |21.06.2024 НОВИНИ

Доц. Борислав Цеков: Президентска република означава путинизация и нищо друго

.
Борислав Цеков
Има кръгове, които работят за това да няма редовно правителство и хората да се разочароват още повече от парламента. Един подобен опит да се торпилира парламентарната система ще има тежки последици, защото това ще съсипе държавата. Ето защо отговорността на депутатите от юбилейното 50-о Народно събрание е още по-голяма. Президентска република би означавало путинизация и нищо друго, завърши конституционалистът. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.
 

Призивът ми към депутатите от 50-ото Народно събрание е да спазват Конституцията и да мислят по-малко какво да пипат по нея. Защото нямат необходимия капацитет даже да разсъждават по конституционната материя пълноценно. Това не е някакъв занаятчийски или административен въпрос, трябват задълбочени познания. Нито един проблем на България няма да се реши с промени в Конституцията, посъветва той.

 

Конституционалистът допълни, че оттеглянето на Христо Иванов от парламентарния живот слага край на упражненията по съдебна реформа.

 

Тази т.нар. съдебна реформа не беше нищо повече от една промяна в механизмите за кадровото назначаване в съдебната власт; тя нямаше нищо общо с търсене на качество в правораздаването. Надявам се личностният провал на Христо Иванов да сложи край на тази фалшива съдебна реформа и да се започне една наистина грамотна съдебна реформа, каза още доц. Цеков.

 


Експертът смята, че парламентът трябва да демонстрира воля за управление, защото избирателите много ясно и категорично са заявили, че искат коалиционно управление. В тази връзка доц. Цеков каза, че отговорността за формиране на правителство е изцяло в ръцете на ГЕРБ.

 

По адрес на Рая Назарян конституционалистът отбеляза, че не я познава и не може да каже дали ще се справи със задачата си начело на Народното събрание. Тя е политик, който тепърва трябва да се доказва, но отговорността ѝ е огромна. Има нужда от едно рутинно и компетентно управление на Народното събрание, за да се върши полезната за обществото работа, посочи Цеков.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3168 |21.06.2024 Горан Благоев: Двама от кандидатите за патриарх са проводници на влиянието на Руската църква . 16| 4145 |21.06.2024 Тодор Тагарев: Пиар упражнение е, че двама души ще ни представят на срещата във Вашингтон . 3| 3089 |21.06.2024 Предадоха на съд Пепи Еврото за "Осемте джуджета" . 8| 4101 |21.06.2024 "Български елфи" с разкритие: Под маската на фондация "Правфонд" руснаците правят "ферма за агенти"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads