Реклама / Ads
5| 5539 |20.09.2020 НОВИНИ

Доц. Чорбанов-БАН: Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 трябва да има до късна есен

.
Българската ваксина, по-скоро нейният прототип, трябва да е готов през късната есен. Компонентите на този прототип се разработват в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас. Разработването на медицински продукти винаги е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в САЩ и Западна Европа.
 

Българската ваксина, по-скоро нейният прототип, трябва да е готов през късната есен. Компонентите на този прототип се разработват в Англия и Дания, а самото ѝ сглобяване като ваксина ще бъде у нас, разкри доц. Чорбанов и допълни, че разработването на медицински продукти винаги е било обект на частен интерес, а не на държавен и такава е практиката в САЩ и Западна Европа.

 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН доц. д-р Андрей Чорбанов.

 

За разлика от нас, където са лимитирани, в Европа се правят по няколко стотин хиляди тестове на ден за коронавирус, както е в една Германия, например. Но най-обективният процент е смъртността, тъй като това е най-важният компонент на една такава статистика, защото това че си позитивен не означава, че си болен, а това че си болен не означава, че си тежко болен, посочи той.

 

,,В момента компаниите полагат неимоверни усилия за създаването на ваксина, защото става дума за голям бизнес, затова и големите фармацевтични компании искат по-бързо да въведат тези ваксини. Нашата страна вече подписа договор с ЕК за доставка на ваксини, които още не съществуват, но откакто си купихме самолети, за които няма заводи, вече нищо не може да ме учуди. За съжаление това е тонът в света – правителствата всяват паника, забраняват се масовите събирания на хората, но същите вездесъщи правителства все пак трябва да кажат, че са загрижени за населението си и подписват за доставка на ваксина, която още не съществува'', коментира още доц. Чорбанов прад БНТ.


Русия има традиции във ваксинологията, така че не трябва да ѝ се подиграваме. Руснаците имат доста компоненти, като се започне от въоръжението до научните им постижения. Именно те въведоха ваксината за еболата, отбеляза той.


,,Само Русия и Китай са изключение, защото разработването на медицински продукти там е държавен приоритет'', посочи в заключение той.




 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 22962 |18.09.2020 Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство . 11| 5896 |27.08.2020 Берлинската болница отказа коментар на ”спекулациите” за българската следа в отравянето на Навални . 22| 7075 |26.08.2020 Le Monde: Българската “нощна стража” срещу корупцията продължава вече 50 дни . 13| 6368 |25.08.2020 Христо Христев: Това е българската прокуратура. Тъжна картина, много тъжна.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads