Реклама / Ads
2| 4731 |26.05.2021 НОВИНИ

Доц. Донев към министър Минеков: Новият закон за киното съдържа откровени престъпления

.
Източник: Евроком
Филмовият експерт доц. Александър Донев изпрати писмо до министъра на културата проф. Велислав Минеков за Закона за филмовата индустрия (ЗФИ), който беше приет и публикуван на 2 март 2021 г. Новият закон за киното съдържа откровени престъпления, се казва в писмото.
 

"Досега бяха обявени две подобни процедури, по които освен публикации в медиите съм давал писмени становища с коментари, бележки и предложения. Казвам „обявени“, а не „проведени“, защото на практика в нито един случай не беше осъществено каквото и да е било реално „обсъждане“ или, ако евентуално е имало такова, то със сигурност не е било „обществено“. Нищо засега не ме кара да мисля, че настоящото административно мероприятие ще има различен резултат", казва доц. Донев в писмото си.

 

"Актуалното обсъждане е още по-важно, защото самият Закон за изменение и допълнение на ЗФИ беше разработван и приет с поредица нарушения на процедурите и откровени престъпления спрямо здравия разум и българското кино. Държа да ви уведомя, че голяма част от нашата филмова общност прие с дълбоко разочарование мълчаливия отказ на президента Румен Радев да се възползва от правото си на вето по определени откровено лобистки текстове в този вече приет, макар и все още недействащ закон", пише още той.

 

"Жана Караиванова е най-малкият проблем на българското кино, проблем са тези, които са я назначили. Това е изключително самотна работа, ако наистина искаш да направиш нещо за българското кино", коментира филмовият експерт доц. Александър Донев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком относно искането на 300 кинематографисти за оставката на директора на Националния филмов център Жана Караиванова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6291 |26.05.2021 Министър Кацаров: НОЩ беше ненужен, няма нито една писмена следа от него . 7| 5952 |26.05.2021 Евгений Дайнов: Добре, че не съм аз министър-председател. Щях да уволня всички главоломно . 5| 4214 |26.05.2021 Вигенин: Нинова ”наказа” Крум Зарков с поста зам.-председател на ПГ и Янаки Стоилов с поста министър на правосъдието . 0| 3105 |26.05.2021 Министърът на икономиката смени одитния комитет на ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads