Реклама / Ads
2| 4867 |04.01.2019 НОВИНИ

Доц. Георги Бърдаров: Образование е спасението от демографския проблем в България

.
Доц. Георги Бърдаров
Образованието е ключът за решението на демографския проблем в България. Българите не бива да бягат от реалността - страната ни е в демографска криза. 29 години стоим в тройката държави с отрицателен естествен прираст.
 

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ беше доц. Георги Бърдаров, специалист по демография и преподавател в Геолого-географския факултет на СУ.

 

„Аз съм категорично против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, тъй като те насаждат паника, не почиват на обективните реалности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, след като излязат резултатите на НСИ за демографията.“, заяви доц. Бърдаров.

 

Демографското състояние на България той нарече "естествен процес", тъй като България е част от развития свят, а там протичат подобни естествени процеси. Също така българите не бива да бягат от реалността - страната ни е в демографска криза. 29 години стоим в тройката държави с отрицателен естествен прираст. Според него проблемът в България е, че за демографията се говори с клишета, от което произтича вземането на грешни решения, а вината се стоварва в ниската раждаемост.

 

В момента в детеродна възраст влиза поколението, раждано 1995-2000 г., когато България е била в тежка демографска криза. По това време има много емигрирали семейства и затова в момента може да се твърди, че раждаемостта е стабилна. Детеродният контингент е малък, коментира още Бърдаров.

 

Един от най-големите проблеми свързани с демографията в България е застаряващото население - вертикален демографски дисбаланс, което е факт заради голямата миграция на младо население.

 

„Когато говорим за демография в България, трябва да говорим за едно единствено нещо - увеличаване на делът на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв начин.“, каза още доц. Георги Бърдаров.

 

Според доц. Георги Бърдаров ключовата дума за справяне демографския проблем е "образование".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4085 |04.01.2019 Виктория и Георги са най-предпочитаните имена за 2018 г. . 2| 5144 |03.01.2019 Проф. Георги Михайлов: Няма да има детска болница . 4| 5864 |02.01.2019 Емил Георгиев: Покупката на винетки он-лайн противоречи на Закона за електронната търговия . 6| 6427 |31.12.2018 Eмил Георгиев: От нас зависи да изсурувакаме политкражбарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads