Реклама / Ads
2| 2848 |29.05.2023 НОВИНИ

Доц. Христо Христев: Сюжетът във ВСС се е заплел много сериозно

.
Сюжетът във Висшия съдебен съвет (ВСС) се е заплел много сериозно.
 

Това заяви пред bTV юристът доц. Христо Христев.

 

“От една страна е безспорно, че действащият в момента ВСС е с изтекъл мандат, а от друга - че предвидените в законодателството процедури за излъчването на нов състав не са завършили. Респективно може да се постави въпроса, след като нямаме изрично произнасяне от Конституционния съд по отношение на ВСС, може ли този орган да упражнява правомощията си”, допълни доц. Христев.

 

Той е категоричен, че казусът седи принципно, защото ако се изходи от тезата, че той е с изтекъл мандат, тогава всички решения на ВСС са нелегитимни.

 

“Друг е въпросът дали държавата няма да изпадне в същинска конституционна криза, тъй като един от органите в държавата не може да функционира“, посочи още юристът. 

 

Той допълни, че разглежда искането на главния прокурор за тълкуване на Конституцията за мандата и функциите на ВСС като нещо позитивно. Това запитване дойде след като настоящия състав на ВСС допусна за разглеждане исканията за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор. 

 

“Разглеждам искането на Иван Гешев като нещо позитивно. То позволява да се внесе яснота по въпроса. Може да се направи такова запитване. Тълкуването, което е направено към момента касае Инспектората на ВСС – той също е конституционна уреден орган, макар и с по-различни правомощия от ВСС. Неговият състав обаче също не е подновен“, обясни още юристът.

 

Според решението на КС, което касае това искане, Инспекторатът трябва да продължи да изпълнява своите пълномощия в пълнота до избирането на нов състав. Всяко негово решение е легитимно. 

 

Доц. Христо Христев обясни, че донякъде е притеснително, че Конституционния съд също не е с пълен състав, защото не са излъчени всичките му предвидени в закона членове. Така или иначе обаче този казус трябва да бъде решен, каза още той.


“Този състав на ВСС може теоретично да продължи да съществува във времето, ако не се събере необходимото мнозинство в парламента за излъчване на нов състав. Всичко това не е нещо положително, но няма нужда и от някакъв драматизъм“, каза още юристът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 3241 |28.05.2023 Христо Иванов: Прекъсването на разговорите не е опция. Трябва да има кабинет с втория мандат . 44| 6005 |26.05.2023 Христо Иванов за записите на Василев: Да не се поддаваме на шантаж! Целта е да се хвърли България в нови избори . 4| 2719 |25.05.2023 Христо Иванов с първи коментар: ДБ вероятно ще подкрепи ротационното правителство . 10| 3609 |20.05.2023 Христо Иванов: Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads