Реклама / Ads
1| 3578 |23.07.2023 НОВИНИ

Конституционният съдия Атанас Семов обясни, ще се върне ли Гешев на бял кон

.
Атанас Семов
Ще върне ли Конституционният съд бившия главен прокурор Иван Гешев на поста му? Очаква се следващата седмица съдиите да отговорят на питането на Гешев - законно ли е отстраняването му.

"Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС, чийто членове са с изтекъл мандат, може да изпълнява функциите си", заяви в рубриката “Срещу течението” на Нова телевизия  конституционният съдия проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Гешев.

 

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

По думите му отговорът е очевиден, тъй като органът изпълнява функциите си вече 10 месеца и след изтичането на мандата на членовете му.

 

„Самият Висш съдебен съвет не е мандатен орган, а постоянно действащ, подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането. Неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията или, ако се премахне органът", посочи Семов и допълни, че той има правомощията да отстрани главния прокурор.

 

Семов коментира и педложенията за конституционни реформи: "Декларирана е политическа воля за осъществаване на конституционни промени с мнозинството, което се изисква", каза той, но посочи, че е важно да се отбележат „кои са същинските проблеми в съдебната система и дали тези реформи могат съществено да допринесат за тяхното решаване”.

 

Той отговори и на въпрос относно предложението правосъдният министър да номинира главния прокурор: „ У нас всичко е лично, правилата работят така, както ги разбират и биха искали да ги спазават отделните хора, заемащи една или друга длъжност”.

 

Атнас Семов предложи и няколко идеи за допълнение на основния закон: "Смятам за абсолютно наложително в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически национален приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо наследство".

По думите му в основния закон трябва да бъде записано, че държавата полага специални грижи за опазване на официалния ни език, а именно българския, а също и че държавата полага специални грижи за опазване на националната идентичност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4872 |23.07.2023 Атанас Запрянов: Помощта за Украйна не засяга окомплектованотта на въоръжените сили . 4| 3520 |20.07.2023 Гешев извърши ритуално самоубийство, смята бивш конституционен съдия . 0| 2451 |19.07.2023 Атанас Зафиров прозря косвено участие на президента в местния вот . 5| 2458 |17.07.2023 Конституционният съд ще гледа казуса с референдума срещу еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads