Реклама / Ads
6| 2885 |12.10.2021 НОВИНИ

Доц. Киселова: Както и да постъпи КС относно Петков, все ще има недоволни

.
Доц. Наталия Киселова Източник: БГНЕС
”Дали се налагаше да се събират становища от страна на Конституционния съд във връзка с гражданството на Кирил Петков или можело да се поиска един документ - вероятно е можело и така да се постъпи. Но защо е поискал повече становища - защото в обществото имаше различни мнения. Едното беше отговарят ли министрите в редовно и служебно правителство на едни и същи условия. За нас такава дилема няма, но щом в обществото има съмнения, е добре това да се изговори”, коментира пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийски университет ”Св. Климент Охридски”.

Днес Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Заседанието е за приемане на доказателства по делото.

 

"Въпросът с гражданството за нас е изчистен като теория. Дали КС може да поиска изслушване на Кирил Петков - г-н Петков не е страна в този спор. И от тук съдът може да допусне, ако прецени, но то е за да не изглежда, че се опитват да му запушат устата, макар че медиите му дават достатъчна възможност да говори на г-н Петков, но той не е страна", поясни още доц. Киселова.

 

По думите ѝ както и да постъпи Конситуционния съд, все ще има недоволни в обществото. Защото спорът се решава на прага на предизборната кампания.

 

"Въпросът за гражданството е по-важен. Въпросът от кога е или не е едно лице гражданин, се решава от националното законодателство на всяка отделна държава.

 

КС може да изиска от съответната държава официално тълкуване откога едно лице е или не е неин гражданин. А проблеми могат да последват, ако се тръгне да се оспорват актове, Няма автоматизъм в разбирането, след като се произнесе, ако и коагто се произнесе съда, и имаме констатирано несъответствие с изискванията на Конституцията", смята доц. Киселова.

 

Тогава по думите й всяка институция може да оспорва дадени предишни решения на бившия служебен икономически министър Петков, като за всеки отделен акт трябва да се изследва отделно.

 

"Като това може да стане и по съдебен или административен път, в рамките на правителството или на новия икономически министър", каза още доц. Киселова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 3380 |11.10.2021 Доц. Киселова: Президентът не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков . 8| 2976 |04.10.2021 Доц. Киселова: Няма политически оттенък в случая с книгата на Петър Илиев . 8| 2633 |26.09.2021 Крум Зарков: БСП стои зад Румен Радев, както през целия му мандат . 15| 4092 |13.09.2021 Доц. Киселова: Митева нямаше да наруши Конституцията, ако беше свикала извънредно заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ