Реклама / Ads
6| 3274 |25.01.2022 НОВИНИ

Доц. Киселова: Президентът търси формула за широка подкрепа за съдебната реформа

.
доц. Наталия Киселова
Президентът продължава да търси онази формула, която ще събере повече подкрепа за реформата в съда и прокуратурата – както сред магистратите, така и в Народното събрание. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
 

„Коалицията трябва първо да има единна позиция, след това тя да бъде синхронизирана с държавния глава и едва след това да се търсят преговори с опозицията в лицето на ГЕРБ или ДПС“, коментира тя по повод заявките за промени в Конституцията и конституционна ревизия.

 

Според нея рокадите в Инспектората на ВСС, избора на представители в прокурорската колегия и конституционната ревизия са въпроси, които могат да бъдат решени вкупом.

 

Относно очакваното внасяне на предложение за създаването на специална парламентарна комисия за конституционни промени доц. Киселова посочи: „Правната комисия има много текуща работа и допълването на работата ѝ с конституционен дебат може да доведе до блокиране на обичайния законодателен процес. Временна комисия, която би направила дебат по конституционните предложения, се конституира по друг начин и това би дало равнопоставеност на парламентарните групи“.

 

„Президентът не каза единствено конституционна ревизия, той каза конституционни и законови промени“, уточни доц. Киселова. Според нея така държавният глава задава още възможности да се прецени кое може да бъде реализирано през законови промени и кое – да се уреди на по-високо конституционно ниво.

 

„Законите могат да бъдат направени с обикновено мнозинство и за по-кратко време, докато за конституционна промяна е необходимо повече време, а опозицията търси слаби места“, поясни тя.

 

„В съдебната система има проблеми и тези проблеми изкристализират и при изборите в нея“, коментира още доц. Наталия Киселова. По думите й много по-сериозен от въпроса дали ще бъде успешна процедурата на искането за отстраняване на главния прокурор е въпросът дали остават същите правила за избор.

 

„Ако останем на същите правила, възпроизвеждането е много очаквано  да бъде същото“, каза още конституционалистът.

 

„През въпроса за съдебната карта и начина, по който са разположени съдилищата и е гарантиран безпроблемния достъп на гражданите и бизнеса до съд, част от проблемите могат да бъдат решени“, отбеляза още доц. Наталия Киселова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3136 |24.01.2022 Наталия Киселова: Имунитетът на депутатите не е за привилегии и за заобикаляне на правилата . 2| 2943 |20.01.2022 Президентът Радев: Има много позитивни сигнали от посещението на Петков в РСМ . 25| 3013 |19.01.2022 Президентът: Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите . 2| 2815 |19.01.2022 Петър Куленски, ПП: Очакваме президентът да е баланс между отделните власти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads