Реклама / Ads
0| 3952 |27.05.2022 НОВИНИ

Доц. Киселова призна: БГ проектът на ”Магнитски” е някаква чернова, не е дело на работната ни група

.
Наталия Киселова
Разпространената в медиите чернова на български вариант на закона „Магнитски“ не е била обсъждана в работната група за законопроекта. Това заяви доц. Наталия Киселова, която е сред юридическите експерти, изготвящи текста.
 

„Това е някаква чернова, която се твърди, че се разпространява сред народни представители, но всъщност вие, медиите, популяризирахте текста. Тази чернова не е подготвяна в работната група. Това е вариант, който е обсъждан на по-ниско ниво, хайде така да го кажем“, коментира Киселова пред bTV.

 

„Заседанията бяха по принципни въпроси – първо, необходим ли е изцяло нов закон или е необходимо да се промени действащ и вторият принципен въпрос е как да се защитят интересите на гражданите и общините – на техните юридически лица от една страна и интересите на българските граждани, техните права“, казва Киселова.


Специалистът по Конституционно право е категорична, че това не е текст, който е бил написан в работната група, нито е одобряван в нея на някакво ниво.


Според нея „на първо място интерес имат тези, които са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, тъй като на местно ниво се създаде уредба, тя би засегнала техните права и законни интереси и на следващо място противници на правителството имат интерес, за да покажат колко то не може да се справи“.

Доц. Киселова смята, че никой от работната група не е разпространил този текст умишлено, но допуска, че „вероятно е да е някой, който е следил донякъде процеса“

 

Мнозинството се забави с реформата на КПКОНПИ. Реформата трябваше да се синхронизира с други нормативни актове. И тъй като се забавя промяната в противодействието на корупцията, то това е забавило и други намерения на министъра на правосъдието, обясни тя.


Никой не признава авторство на този проект, защото е оплют от всички. Не мога да си представя, че трябва да се заобикаля общественото обсъждане. Разумът се проявява с общественото обсъждане. Ние виждаме противоречие с Конституцията, но има и пртиворечия с правото на ЕС, коментира още тя.

 

Доцент Киселова бе категорична, че за да постигне целта си, правителтвото трябва да има законодателна програма.

 

Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. Разпространеният в медиите текст обаче противоречи на Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид. Това се казва в съобщение на ведоството след като вчера БНР съобщи, че управляващите предлагат създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност по подобие на американския закон "Магнитски".


Днес в парламента депутати от различни групи разкритикуваха идеите в проекта. Най-често проектозаконът бе определян като "абсолютен фашизъм", целящ най-вече да служи за разправа с неудобните политически партньори. В частност не се приема идеята, ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в т. нар. черен списък на извършвалите злоупотреби, на формацията да не се предоставя държавна субсидия.


От министерството днес уточняват, че в работната група участват експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и към настоящия момент работната група не е приключила своята работа.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3895 |20.05.2022 Министър Йорданова: До 30 дни ще е готов законопроектът за разследване на главния прокурор . 0| 13897 |04.05.2022 Христо Иванов призна: Има сблъсък между Румен Радев и държавните интереси на страната . 0| 5852 |13.04.2022 Доц. Киселова: Нямам илюзии, че ВСС ще отстрани предсрочно Гешев . 0| 2948 |08.04.2022 Доц. Киселова казва кой и как може да разследва главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads