Реклама / Ads
5| 3045 |18.04.2021 НОВИНИ

Доц. Кунчев: Никой не ме беше уведомил за закриването на НОЩ

.
Доц. Ангел Кунчев
Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения. Това заяви пред Българското национално главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ).
 

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в Щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит:

 

„Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа“.

 

По думите му работата на Щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19.

 

„Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта“, категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

 

„България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно“, коментира доц. Кунчев и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

 

Здравният инспектор съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

 

Колективният имунитет е постижим през август, смята той:

 

„Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите“.

 

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

 

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8364 |16.04.2021 Николай Милчев за Борисов: Вече никой, даже добрата и мъдра Мика Зайкова не може да му помогне . 15| 4258 |14.04.2021 Проф. Иво Христов: Режимът на ГЕРБ в последните години беше горестна реплика на късния живковизъм . 17| 5257 |13.04.2021 Цветанов се извинява за репликата ”Никой не може да ме накаже” . 6| 2900 |12.04.2021 Манол Пейков: Най-големият проблем с културата е, че никой не го е грижа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads