Реклама / Ads
1| 3344 |08.06.2023 НОВИНИ

Доц. Наталия Киселова: Финално Радев ще решава дали Гешев да бъде отстранен

.
Източник: личен архив
Това ще е петият министър за малко повече от 2 години, който полага усилие в процедура, която цели отстраняване от длъжността главен прокурор на г-н Гешев.
 

Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и в рамките на следващия ден. Процедурата в рамките на Конституцията е доста пестелива, а в Закона за съдебната власт може би целенасочено, а може би по маловажност не беше развита процедура, която да е различна от останалите административни ръководители.

 

По отношение на тримата големи, няма възможност за дисциплинарно отстраняване, процедурата при тях е концентрирана само по отношение отстраняване от длъжност. Това заяви в интервю за Българската национална телевизия специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

 

13 от членовете на ВСС трябва да гласуват "за" отстраняването на Гешев, като законът, който определя това, е в сила от този вторник (06.06.2023 г.). "С НПК се измениха разпоредби в Закона за съдебната власт, по отношение на главния прокурор, гласовете са 13. С 13 гласа е много вероятно да бъде отстранен, ако се стигне до гласуване в рамките на следващите часове", уточни доц. Киселова. 

 

Тя обясни, че в момента ставаме свидетели на надбягване. "Иван Гешев сезира Конституционния съд, с което искане оспорва тази промяна. Предстои да видим дали Конституционният съд ще допусне искането. Предполагам, че целта на министъра на правосъдието е да избърза преди допускане на искането до Конституционния съд", добави доц. Киселова. 

 

Тя цитира закона, като обясни, че финално решението е на президента, тъй като отстраняването на Иван Гешев от поста се случва след издаване на указ от държавния глава. "Гласуване от ВСС, след което президентът трябва да издаде указ.

 

Конституцията допуска президентът да не се съобрази с предложението и да върне във Висшия съдебен съвет предложението за отстраняване. Няма срок за произнасянето от страна на държавния глава. Ако президентът върне, ще има ново обсъждане и гласуване, с което да преповторят предложението си за отстраняване на Гешев от длъжността главен прокурор", допълни експертът по конституционно право. 

 

Тя открои и какъв е същностният въпрос, а именно: кой и как разследва престъпленията. "Дали това е в рамките на съдебната власт, дали цялата тежест отива върху МВР, или ще има нови субекти в антикорупционния закон, който предлагаше да се отдели част от Комисията за противодействие на корупцията и да има и разследващи функции. Тогава да кажем дали трябва да има самостоятелност Националната следствена служба и следователите", поясни доц. Наталия Киселова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3165 |07.06.2023 Доц. Киселова: При структурата на новия кабинет има несъответствие с Конституцията . 1| 2938 |06.06.2023 Доц. Наталия Киселова: ГЕРБ тепърва ще предявява претенции в коалицията . 20| 3277 |01.06.2023 Финално: ПП събра Националния си съвет, за да реши за кабинета с ГЕРБ . 12| 3305 |27.05.2023 Доц. Киселова: Записите ще породят политически шум без последствия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads