Доц. Огнян Боюклиев: Ако сега не използваме отворения прозорец за еврозоната, дълго време ще стоим на опашката
Това мнение изрази в ефира на NOVA NEWS доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
По думите му хлябът у нас няма да поевтинее.
"В Гърция бе постигнато споразумение - където има туристически обекти, търговските вериги предлагат готова храна на по-високи цени, за да отидат хората в ресторантите. В Хърватия пък ресторантьорите увеличиха цените след ръста на туристите, а това накара чужденците да си купуват храна от магазините и да се хранят в стаите си или в градинките. А във Франция има Закон за търговията с храни. Така французите си взимат тяхната структура на потребление и я превеждат към 100 евро. От тях 14 евро отиват при първичния производител, като при нас от 100 лева отиват около 10. В България вторичният сектор работи с чужди суровини, в това е проблемът", алармира специалистът.
Според него замразяването на цените на храните е "лява" политика, която обърква пазара.
"В САЩ например в момента се говори за местните фермери и защитата им, така че да произвеждат по-евтина, качествена и здравословна храна", поясни Боюклиев.
Моля, подкрепете ни.