Реклама / Ads

 

11| 3763 |28.10.2020 НОВИНИ

Доц. Околийски, СЗО: Психичното здраве по време на пандемията се подценява у нас

.
Доц. Михаил Околийски
СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето, за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България.

Това коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

 

По думите му психичното здраве винаги е подценяван аспект на живота ни, специално в България. То не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната.

 

Генерална тенденция в последните години е злоупотребата с цигари и медикаменти.

"Чрез епидемиологичното изследване на честите психични заболявания на СЗО видяхме, че има намаляване на някои от тревожните състояния и депресиите, което е добър феномен в България. Но има увеличаване на процента на хората, които злоупотребяват с медикаменти и алкохол. Най-вече мъжете злоупотребяват мъжете с алкохол, защото се опитват да се самолекуват от тревогата, която го обзема. Жените по-скоро злоупотребяват с медикаменти. Тези феномени са подсилени поради пандемията, поради нуждата да се изолираме, да останем сами вкъщи", заяви доц. Михаил Околийски.


В изследването на СЗО за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено.

 

Българите сме на едно от първите в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус, каза още доц. Околийски.

 

Стана ясно, че СЗО е започнала партньорство с Уикипедия, за да се бори с митовете и фалшивите новини за коронавируса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 3675 |26.10.2020 Каракачанов: Борисов е в добро здраве. Няма нужда вицепремиер да поема функциите му . 3| 3379 |23.10.2020 Д-р Кокалов: Трябва да се промени начинът на финансиране в здравеопазването . 9| 3909 |10.10.2020 Отбелязваме Световния ден за психично здраве с мотото „Психично здраве за всички" . 6| 3964 |04.10.2020 Тръмп разсея спекулациите за здравето си: Чувствам се добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ