Реклама / Ads
5| 2368 |09.07.2024 НОВИНИ

Доц. Олена Чмир след бомбардировката в Киев: Изходът - светът да се обедини и да пребори последната безчовечна империя

.
Източник: БГНЕС
В понеделник (8 юли) Русия обстрелва масирано Украйна. Руското министерство на отбраната каза, че ударът е бил насочен "по обекти на украинската военна промишленост и въздушни бази на военновъздушните сили на Украйна" и че "целите на удара са постигнати". По-рано руската информационна агенция ТАСС написа, че експлозиите в Киев са станали в близост до отбранителния завод "Артьом" и летище "Жуляни".
 

Реалността обаче е, че бе бомбардирана най-голямата детска болница в страната – в столицата Киев.

 

Пред bTV доц. Олена Чмир, директор на Центъра за български език, литература, история и култура в Киевския национален университет, определи атаката като поредното военно престъпление на Русия.

Повредени са отделенията за интензивно лечение и операционните зали в детската болница, съобщи украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко. Всички пациенти са спасени оттам, но по предварителни данни в токсикологичното отделение има загинали и ранени. Според данните сред тях няма деца.






Украински официални лица обвиниха Русия в целенасочен удар по деца и призоваха западните партньори за повече усилия за предоставяне на военна помощ на Украйна за противодействие на агресията.

„Целенасочен удар срещу най-голямата детска болница. По думите на директора ѝ тя е и най-голямата в Европа“, каза Чмир. Добави, че атаката е била рано сутринта, когато хирурзите са били в операционните. Преди да бъде уцелена болницата е имало два взрива и децата са били изведени в укрития.

Чмир заяви, че след атаката в Киев има 27 загинали, от тях 3 са деца. Поясни, че след удара по болницата има загинали медици, а децата са загинали след улучен жилищен блок. Има и 7 загинали в частен родилен дом. 117 са ранени само в столицата.

 

„Гледайки картинката и слушайки речите на Путин още от 2007 г. в Мюнхен, хората в Европа и по света не искат да видят и да чуят какво става“, каза Чмир по повод „руската пропаганда“.

 

„Колкото и да сме изтощени, мобилизирани сме, няма да се предадем. Ще се борим и ще се борим докрай, нямаме друг изход. Изходът е светът да се обедини и да пребори последната жестока и безчовечна империя. Ако нас ни победят, ще тръгнат нататък, не се съмнявам в това“, каза още Чмир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16107 |09.07.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 2245 |09.07.2024 Международен арбитражен съд потвърди законността и валидността на презастрахователния договор между ЕИГ Ре и Евроинс Румъния . 0| 4946 |09.07.2024 Турист, изчезнал преди 22 години след лавина, бе открит в мумифицирано състояние . 0| 2608 |09.07.2024 БАТ България е първата компания у нас с иновативно мулти-категорийно портфолио от продукти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads