Реклама / Ads
2| 4374 |17.10.2019 НОВИНИ

Доц.Орлин Спасов: СЕМ се самодискредитира с колебливите си действия

.
Доц. Орлин Спасов Източник: БГНЕС
Самият СЕМ до известна степен се самодискредитира с тези свои колебливи действия. Това решение просто идва много късно и то отново, до известна степен, оставя впечатлението за действия „пост фактум“ и за действия, които са повлияни от други източници.
 

Това каза за БНР преподавателят в СУ „Свети Климент Охридски“ и председател на фондация „Медийна демокрация“ доцент Орлин Спасов по повод последните събития в БНР.

 

„Решението на СЕМ беше предизвестено, очакваше се. Няма момент на изненада. По-скоро продължава този сапунен сериал, свързан с Радиото, тъй като случаят се разводни - повече от месец, след като се разиграха тези събития, заради които днес се взема това решение на СЕМ, все още нямаме достатъчно яснота. Самият СЕМ с основание се е загрижил да спаси доверието в регулатора, но мисля, че късно се случва.“, каза още Спасов.

 

„Струва ми се, че СЕМ, още със самия избор на генерален директор на обществените медии даде един знак, че може би тези избори не са напълно независими и вероятно други фактори са участвали при вземането на тези решения и, съответно, изборите са свързани с поемането на някакви ангажименти за прокарване на определени политики…“, допълни той.

 

По думите му, до известна степен е скандално това, че по технически причини става предсрочното прекратяване на мандата на Светослав Костов, тъй като „така всъщност много силно омаловажават нещата, свързани с натиска върху журналисти в БНР“. Освен това се дава шанс решението на СЕМ да бъде оспорено в съда.

 

„Така и не стана ясно каква точно е връзката между спирането на сигнала и натиска върху Силвия Великова. Това също беше един много голям проблем на всички институции, които до момента се занимават със случая. На обществото не беше дадено ясно обяснение“, коментира още Спасов.

 

 Според експерта изглежда има сили в България, които не гледат добре на това обществените медии да са наистина независими. Те искат да гледат на тях като на държавни медии, които са вид пиар централи на властта и които нищо повече от това да транслират някакви политики на властта не бива да правят.

 

"Това, което виждам в момента – този хаос и напрежение в Българското национално радио - има всички шансове да продължи, ако се премине към следващият етап от този сапунен сериал, който отиде към съда - започне обжалване на това решение на СЕМ и така нататък. Хаосът и напрежението в радиото ще продължат. Решението е в ръцете на г-н Костов... Не завиждам на Антон Митов, че именно сега, в тази ситуация поема поста на временно изпълняваш длъжността. Бих го посъветвал да бъде максимално спокоен и да изслушва всички гласове в радиото", каза Орлин Спасов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4585 |12.02.2018 Минчо Спасов: НСО е излишна, наследи елитарността и слугинажа на УБО! . 1| 5779 |10.10.2017 Минчо Спасов: Борисов показа ахилесовата си пета . 1| 6383 |02.08.2017 Минчо Спасов: На ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционния закон . 4| 6834 |05.07.2017 Минчо Спасов: Полицаите да протестират в Банкя, там е човекът с парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads