Реклама / Ads
23| 11535 |17.05.2021 НОВИНИ

Доц. Оскар от Александровска: Накараха ме да подпиша 14 протокола за 30 млн. лева разходи

.
доц. д-р Александър Оскар Източник: стопкадър, bTV
На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв. Това разкри пред bTV доц. д-р Александър Оскар, член на управителния съвет на Александровска болница и лекар на годината за 2020 г.
 

Преди седмица лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов обяви, че партията разполага с информация за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България - Александровска. Това е здравното заведение, на окето директор бе проф. Костадин Александров, който преди година бе назначен за здравен министър от Бойко Борисов, на мястото на Кирил Ананиев, който пък бе прехвърлен за министър на финансите. След изборите на 4 април 2021 проф. Ангелов стана депутат от ГЕРБ.

 

Доц. Оскар обясни, че сигналът му, изпратен до бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и настоящия – Стойчо Кацаров, е за това как се управлява болницата. „В моя сигнал никъде не говоря за финансови злоупотреби, а че болницата не се управлява съгласно устава. Считам, че има документна измама. Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната“, каза още той.

 

Медикът заяви още, че е помолил да бъде запознат с проекторешенията, но му е отговорено, че това няма как да стане и отново е бил приканен да подпише протоколите.

 

„Много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв., каза още той. В протокол от следващия месец има разход от 1 200 000 за консумативи, и за още 500 000 лева“, категоричен бе доц. Оскар.

 

По думите му управлението на болницата е в унисон със Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите. В него влизат трима равнопоставени представители. „В моя случай аз съм представител на държавата. Моята задача е да съблюдавам интереса на болницата“, каза той.

 

Д-р Александър Оскар заяви още, че през изминалата година не е имал никаква информация за случващото се в оперативното управление на болницата и едва днес е получил годишния финансов отчет.

 

„През март „сме обсъдили и приели“ годишния финансов отчет, а аз чак днес го виждам“, добави той.

 

От думите му стана ясно, че за последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар допълни и, че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите заради пандемията от COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3390 |15.03.2021 Мария Бакалова получи номинация за ”Оскар” . 0| 4770 |20.10.2020 Доц. Александър Оскар, лекар на годината: Най-опасни за зрението на децата са мобилните устройства . 0| 4562 |30.04.2020 Пандемията променя и наградите „Оскар“ . 3| 4117 |11.02.2020 Рекордно ниска гледаемост на церемонията по раздаване на ”Оскарите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads