Реклама / Ads
19| 5173 |09.02.2011 НОВИНИ

ДПС и БСП в "братска прегръдка" срещу Борисов

.
Лютве Местан
ДПС и БСП се готвят за среща утре, на която ще дискутират вариант за искане на тълкувателно решение от Конституционния съд, който да се произнесе дали е възможно инициирането на вот на недоверие.
 

Според Лютви Местан, зам.-председател на партията коментира, вотът на доверие не би трябвало да спира инициативите на опозицията за вот на недоверие, защото са различни субектите, които ги инициират. По правилника на НС вот на недоверие може да се инициира шест месеца след вот на доверие. ДПС обаче ще очаква решението на съда да бъде в полза на опозицията. В противен случай според Местан опозицията ще се лиши от един много силен инструмент за коригиране на управлението. Местан не посочи конкретна тема за вот на недоверие с мотива, че основания за "вотове на недоверие дал бог".

Освен БСП заявка за среща има още с НДСВ и Стефан Софиянски. Те не включват разговори за предстоящите президентски избори. Софиянски е пожелал пред ДПС да представи свой икономически анализ и мерки за изход от кризата. Американският посланик Джеймс Уорлик пък ще се срещне с Младежкото ДПС. Христо Бисеров посочи, че има и други политически субекти, които искат да водят разговори с ДПС, но не каза кои са с мотива, че те ще бъдат отклонени.

Алиосман Имамов съобщи, че днес в централата на партията са пристигнали тютюнопроизводители от Благоевград, Кърджали и Хасково. Те са изготвили декларация, която ще бъде връчена на премиера и министъра на финансите Симеон Дянков. В нея те настояват спешно да се свика консултативният съвет към МЗК и да се обсъди забавянето на кампанията по изкупуване на тютюна от реколта 2010. ДПС ще води разговори с изкупвачите на тютюн, за да се установят причините за забавянето. Имамов предупреди, че тютюнопроизводители от Южна България са в протестна готовност и ако правителството не вземе мерки вероятно в края на седмицата ще излязат на протест.

Лютви Местан добави, че няма никакво оправдания за закъснението на кампанията, тъй като договорените количества са много повече от реално произведените 45 хил. тона. До момента са изкупени между 10 и 15 % от произведените количества. Той критикува кабинета, че не изпълнява декларираните ангажименти и контролните функции на кабинета спрямо лицензираните търговци. "Дали ще има протести или не – отговорността е на кабинета", каза той. Местан призова кабинета и тютюнопроизводителите да подпишат споразумение, в което да се потвърди, че ще се изкупи цялата продукция в срок и че ще се гарантират националните доплащания по Наредба 2.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5358 |08.02.2011 Борисов няма да търси отговорност от Цветанов за СРС-та . 111| 6242 |08.02.2011 Б. Борисов: Навсякъде са си сложили хора от Държавна Сигурност . 174| 7408 |07.02.2011 Костов притисна Борисов за СРС-тата . 107| 5243 |04.02.2011 Първанов прати Борисов на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads