Реклама / Ads
17| 5920 |11.01.2014 НОВИНИ

Драгомир Стойнев: За първи път осигурените и заетите лица са равен брой

.
За последните седем месеца в българската икономика са влезли 2,5 млрд. лв. Върнати са близо 550 млн. лв. ДДС - с 300 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за ТВ7.
 

Данните за икономическия растеж през последното тримесечие на м.г. са резултат от коректното отношение на правителството към бизнеса, посочи той.

„Българският бизнес доказа, че е почтен, защото върна чрез данъци парите, които ние наляхме в икономиката. За първи път имаме еднакъв брой осигурени и заети лица, което не се е случвало никога през годините. Това е една добра стъпка за изсветляване на икономиката", подчерта министър Стойнев и добави: „Бизнесът иска коректно отношение и доверие. Инвеститорите искат сигурност и предвидимост. В министерството наложих политика на диалог и отворени врати".

Министър Стойнев беше категоричен, че правителството е подобрило икономическата ситуация в страната: „Подобрихме бизнес климата, не увеличихме данъците, фискалният резерв е над законовия минимум. Има стабилност и спокойствие, което се потвърди вчера и от агенция Фич, която потвърди нашия кредитен рейтинг".

Според министъра, държавата трябва да подпомага българския износ. Той напомни, че през последните години фокусът е бил главно ЕС, но трябва да се обърне внимание и на държави като Виетнам, Катар, Обединените арабски емирства, Азербайджан, Узбекистан и др. За тази цел се пренасочват търговски представители към тези държави. Министър Стойнев напомни и за подписаното преди два месеца споразумение за сътрудничество с Ирак, след което близо 24 фирми са подписали договори и започват да изнасят продукция. „Статистиката показва, че тази наша политика е печеливша, защото износът ни се е увеличил с 5%, стокообменът - с 4%, а дефицитът по търговското салдо на България от началото на мандата е намалял с 13%", аргументира се министърът на икономиката и енергетиката.

Страните с отношение към „Южен поток" са единодушни, че водеща в преговорите трябва да бъде ЕК.По отношение на Южен поток министър Стойнев отбеляза, че Г-н Стойнев подчерта, че предишното правителство почти не си е мръднало пръста за Южен поток, а той е важен за сигурността на доставките, за създаването на работни места, за икономическия растеж. Министърът на икономиката и енергетиката напомни и за подписаното споразумение с Газпром след тежките преговори, съгласно което се даде достъп на трета страна до газопровода. „На територията на България проектът ще спазва българското законодателство, което е изцяло хармонизирано с европейското", подчерта министърът. Той беше категоричен, че държавата не е дала 191 млн.лв. за Южен поток. „Толкова трябва да внесем, но когато имаме конкретния договор за заем, тогава ще бъде внесено и ще изплащаме тези разходи с дивидента, който ще получаваме от проект", обясни г-н Стойнев.

На въпрос за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй министър Стойнев обясни, че трябва да се заместят отиващите си 5 и 6 реактор, ако искаме да развиваме ядрена енергетика. Министърът отбеляза, че според специалистите новият блок ще има най-добрата защитна система. „Със защитата на българските граждани съм заявил, че компромис не трябва да се прави", категоричен беше г-н Стойнев.

„В сферата на енергетиката 2014 година искам да мине под мотото „Стабилност и диверсификация". Моята задача е да гарантирам икономически растеж, работни места, инвестиции, хората да получават по- високи доходи. Тук става въпрос за национален интерес", каза министър Стойнев. Той подчерта, че енергетиката вече е започнала да се стабилизира. „Изнасяме 10 пъти повече електроенергия, отколкото заварихме, минъорите работят, ще купим два нови багера, разделихме ЕСО и НЕК и прекратихме договор, който ГЕРБ беше сключил с консултантска фирма за 4 млн. евро. Облигационната емисия, която БЕХ направи, беше с много добра доходност", каза министърът. За цената на тока той отбеляза, че ДКЕВР е излязла с констатация, че намаленията са възможни. Министърът изтъкна, че се работи и по газовите връзки.

За Ремотекс-Раднево г-н Стойнев коментира: „това предприятие е важно, обещал съм на работниците, че то ще бъде държавно, при условие, че постигнем консенсус със собствениците. Ремотекс имат една седмица да дадат оферта, която да бъде приемлива за държавата и още януари месец започваме да изплащаме заплатите на всички работници. Така се случи с ВМЗ-Сопот. В момента ВМЗ работи само, има поръчки и от следващата седмица започва да наема допълнително работници".

Министър Стойнев беше категоричен, че БЕХ по никакъв начин няма да се променя. „Това е структурата и такава ще остане", изтъкна министърът.

Той подчерта още, че Министерството на икономиката и енергетиката няма да се разделя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5134 |09.01.2014 Министър Стойнев: Бизнесът е внесъл рекорден ДДС . 4| 5481 |06.01.2014 Първи сме в Европа по малолетни родилки . 5| 4704 |19.12.2013 Стойнев: Не е направено нищо за "Южен поток" три години . 13| 5344 |17.12.2013 Драгомир Стойнев: Няма изкуствено задържане на цената на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads